"Biciklivel hajtott" szuperszámítógép

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 15. 19:28

A SiCortex nevű cég egy olyan energiatakarékos szuperszámítógépet tervezett, hogy ennek demonstrálásaként egy bemutatón 8-10 kerékpáros biztosította a gép áramellátását.

A Gento Linux-alapú rendszert a Los Angeles-i Wired NextFest kiállításon mutatták be, és a demonstráció alatt a Jax Racing bicikliscsapat tagjai hajtottak egymást váltva, egyszerre mindig nyolcan azért, hogy a kerékpárjukra csatolt áttételen keresztül egyenként átlag 260 watt áramot biztosítsanak a szuperszerver számára. Az SC648 elnevezésű készülék eközben összetett genetikai elemzéseket végzett, másodpercenként több milliárd műveletet végrehajtva.

A SiCortex emberei a különleges bemutatóról elmondták, hogy elsősorban a hasonló rendszerek energiatakarékosságának a fontosságát szerették volna a segítségével kihangsúlyozni. Tíz évvel ezelőtt például a legnagyobb számítógépen is lehetetlen lett volna egy hasonló elemzést végrehajtani, egy évtized múlva ugyanakkor valószínűleg még forradalmibb változásokra lehet majd számítani, ám eközben nagyon fontos, hogy ezeket a nagyteljesítményű rendszereket valóban gazdaságosan lehessen üzemeltetni.

A SiCortex SC648 például, miközben 648 Gigaflop/s-os teljesítményre képes, nagyjából 2 kW-ot fogyaszt, és minden további nélkül üzemeltethető normál háztartási elektromos hálózatról. A szupergép ráadásul mindössze egy normál 19” számítógépházban lett elhelyezve, így a helytakarékosság szempontját is érvényesíti. A készülék alapkonfigurációja 170 ezer dollárba kerül.