Az IBM végül csatlakozott az OpenOffice közösséghez

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 15. 20:10

Az IBM bejelentette, hogy különféle funkciók, kódok és egyéb alkalmazásrészek fejlesztésével maga is tevékenyen hozzá kíván járulni az OpenOffice nyílt forráskódú irodai programcsomag tökéletesítéséhez.

Adam Jollans, az IBM nyílt forráskód stratégiájáért felelős szakembere nyíltan azzal indokolta a lépést, hogy az OpenOffice ODF formátuma egyre népszerűbb a kormányok és más hivatalos szervezetek körében, különösen amióta megkapta az ISO szabvány minősítést. Jollans hozzátette, az általuk választott legkedvezőbb stratégia az, hogyha másokkal együttműködve dolgozzák ki és tökéletesítik az iparági szabványokat, majd a gyakorlati alkalmazás terén versengenek a többi piaci szereplővel.

Elemzők szerint az egyébként a nyílt forráskódú alkalmazások egyik fő szószólójaként számon tartott IBM meglehetősen későn csatlakozott az OpenOffice táborhoz. Az egyelőre nem egészen világos, hogy az IBM csupán tökéletesíteni szeretné-e a szoftvert, vagy pedig saját back-end rendszereket is kidolgoz-e majd hozzá, mindenesetre a kék óriás támogatása mindenképpen sokat jelent az OpenOffice közösség számára.