Új portál, még vak diabéteszes is használhatja

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 17. 08:41

Magyarországon egyedülálló technológia segíti, hogy egy internetes oldal a vakok és gyengénlátók számára is elérhető, hangos oldal legyen. A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége által szerkesztett  az érintettek és az érdeklődők tájékoztatását szolgáló weboldal (www.macosz.hu), megújult külsővel és tartalommal várja a látogatókat - mégpedig hangosan.

A MACOSZ a felvilágosítást, nevelést, a betegoktatást, a képességfejlesztést és az ismeretterjesztést tekinti fő feladatának, legyen szó személyes találkozásról, tájékoztató kiadványról (például a Cukorbeteg élet című újságról) vagy napjaink legmodernebb eszközéről, az internetről. A honlap megújításának célja, hogy a már betegek és a kórt elkerülni vágyók még több aktuális információhoz jussanak, hogy a könnyen kezelhető, jól átlátható weboldalon minden olyan adatot, tudnivalót megtaláljanak, ami e betegséghez kapcsolódik. A szervezők és szerkesztők célja az is, hogy olyan interaktív fórumot teremtsenek, ahol gyors és szakszerű válaszokat kaphatnak az érdeklődők, mondta el Kincses János, a MACOSZ elnöke. Minőségi portált terveztek, amelynek folyamatosan frissülő, bővülő tartalma fontos tudással látja el mind a cukorbeteget, mind a kórt elkerülni kívánó, egészséges életmódot élő embert.

Az új weboldalon tanácsadó, dietetikus válaszol a feltett kérdésekre, s arra is van mód, hogy az olvasók (betegek) kicseréljék tapasztalataikat. A Hírlevélre feliratkozók minden aktualitásról első kézből szerezhetnek értesülést. Tápláléktáblázat, kalkulátor és receptek is segítik a betegek mindennapjait. Bárki létrehozhat, és vezethet - ingyenesen - blogot (internetes naplót), küldhet információt, programajánlót az eseménynaptárba a diabétesszel kapcsolatos rendezvények dátumáról. Szakszótár segíti az ismeretek bővítését, egy-egy szakcikk megértését. A cikkek tartalmát a látogatók véleményezhetik, megvitathatják.

Az úgynevezett civilizációs betegségek közül a diabétesz az egyik leggyorsabban terjedő kór. A hazai lakosságnak legalább 5 százaléka (mintegy 500 ezer ember) cukorbeteg. Gondozásuk nagy terhet ró a társadalombiztosításra, de magára az érintettre, illetve családjára is. Orvosi segítséggel a cukorbeteg teljes értékű életet élhet amennyiben kellő módon partner, ha betartja a szakorvosnak a mozgásra, diétára, életmódváltásra, a gyógyszeres kezelésre vonatkozó előírásait. Nagy segítséget jelent, ha a diabéteszes, a minél jobb életminőség elérése érdekében, tisztában van lehetőségeivel, például avval is, kitől, honnan, milyen segítséget várhat és kaphat  ebben is hasznos lehet az új honlap.

Fazekas Erzsébet