Már félezer intézményben érhető el a NAVA gyűjteménye

forrás Prim Online, 2007. szeptember 17. 12:02

A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2007-re szóló tervei között szerepelt, hogy év végéig országosan 500 NAVA-pont hozzáférést létesítsen. A terv már szeptember elején megvalósul: a Dunakeszin működő Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola az 500. NAVA-pont az országban.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum 2006. január 1-jén kezdte meg működését. Azóta rohamosan nő a NAVA-pontok száma, ami mutatja, hogy a könyvtárak mellett az oktatási intézményekben is élénk érdeklődés mutatkozik a magyar audiovizuális tartalmak kutatása, visszakeresése, oktatási célú felhasználása iránt. Míg 2006 szeptemberében, közel 8 hónapi fennállást követően 120 intézmény használta az Nemzeti Audiovizuális Archívum szolgáltatásait, addig 2007 szeptemberében ez a szám már 500-ra növekedett, év végéig pedig elérheti akár az 550-et is.

NAVA-pont létesítése minden oktatási intézmény (akár felső-, közép- vagy alapfokú), nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtár, múzeum, levéltár, kép- és hangarchívum számára biztosított és ingyenes. A megyei könyvtárak az elsők között regisztráltak annak érdekében, hogy a könyvtári szolgáltatásaikat audiovizuális területen is bővítsék, őket követték elsősorban a helyi, városi és kistelepülési könyvtárak, melyek száma mára meghaladja a 200-at. A NAVA-hozzáféréssel rendelkező alap- és középfokú oktatási intézmények száma szintén 200 fölé tehető, a NAVA-pontot működtető felsőoktatási intézmények száma pedig 50 felé közelít. A felsőoktatásban ez megközelítőleg 2000 darab NAVA-pont eléréssel ellátott munkaállomást jelent, amelyről a NAVA gyűjteményei ingyen elérhetők, mindösszesen pedig a 4000-et is meghaladja azon terminálok száma az országban, ahonnan megtekinthető a NAVA teljes archívuma. Az érdeklődőknek Budapesten a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára mellett az intézmény további 29 fiókkönyvtárában van lehetőségük arra, hogy a NAVA adatbázisában kutassanak és az anyagokat megtekintsék.

A NAVA elsősorban kötelespéldány-archívum, azaz a közszolgálati médiumok magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású adásait kell archiválnia, feldolgoznia. Gyűjteményét folyamatosan bővíti, így a NAVA-pontokról már megnézhető 100 magyar filmalkotás is, olyanok, mint Huszárik Szindbádja, Szabó István Bizalom vagy Szerelmesfilm című munkája,
Jókai-feldolgozások, de Bacsó Péter nagysikerű Tanúja is. A Mediawave Fényírók fesztiválja idén áprilistól a külföldi és magyar rövid-, kisjáték- és kísérleti filmjeit tette hozzáférhető a NAVA-n keresztül. A magyar közszolgáltatók műsorai, a magyar játékfilmek és a külföldi
alkotások a NAVA-pontokon tekinthetők meg, melyek listája a NAVA honlapján olvasható. A magyar audiovizuális műsortár egyedülálló különlegessége, hogy szabadon hozzáférhetővé tesz 1932 és 1943 között készített Magyar Világhíradókat, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1955 és 1976 között forgatott vizsgafilmeket is.


http://nava.hu