Majdnem 200 dollár lesz a 100 dolláros laptop

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 18. 10:08

George Snell, az OLPC szóvivője bejelentette, hogy az alkatrészek drágulása és a valutaárfolyamok ingadozása miatt jelenlegi áron 188 dollárba fog kerülni a fejlődő országok gyermekeinek szánt, eredetileg 100 dollárosnak tervezett XO laptop.

Nicholas Negroponte, a bostoni MIT professzora mintegy 5 évvel ezelőtt hirdette meg azt a kezdeményezést, amelynek keretében minél olcsóbb áron laptopokat juttatnak a szegényebb országok kormányainak, hogy ők azután ingyenesen továbbadják őket a gyermekeknek, jelentősen javítva esélyeiket a modern globális információs társadalomban. A laptopot végleges formájában csak tavaly mutatták be, és az AMD processzorral, erős napfényben fekete-fehérre váltó, nagy felbontóképességű színes képernyővel, hajtókarral feltölthető akkumulátorral, vezeték nélküli hálózati képességgel, és tartós műanyag borítással ellátott, XO nevet kapott készülék árát már akkor 176 dollárra tették. Ez a több oldalról, például az Intel és a Microsoft részéről kapott kritikák után nem igazán használt a kezdeményezésnek.

A 176 után a 188 dollár nem tűnik nagy különbségnek, a változás veszélye azonban leginkább abban rejlik, hogy nem bizonytalanítja-e el a projekt iránt eddig elkötelezettnek tűnő kormányokat. A pozitív oldalon mindenesetre ott áll a legtöbb oldalról dicsért praktikus és tartós hardver, illetve az Intel és mások utólag mégis elnyert támogatása.