Kodak EasyShare Z712 IS szuperzoommal

Széles Csongor, 2007. szeptember 18. 14:24

Bár már megjelent a 8 megapixeles modell, az EasyShare Z712 IS modell még mindig jó választás lehet azok számára, akik egy szuperzoom fényképezőgépet keresnek elérhető áron. A Z712 IS bár a tükörreflexeseket utánozza, a szuperzoom tulajdonosainak ennek ellenére meg kell elégedniük a kissé "olcsóbb" kivitelezéssel. A fényképezőgép nem kelti az igénytelenség érzetét, és a 103.6 x 74.2 x 69.7 mm-es tömzsi váz is a maga 300 grammjával megbízható fogást biztosít.

A kamera előnye, hogy akár egy kézzel is használható. Az L alakú tervezésnek köszönhetően a kamera jól kézhez áll, bár egyeseknek fárasztó lehet egy kézzel fotózni, ennek ellenére feltűnően könnyen használható. A hüvelykujjunkkal és a mutatóujjunkkal az összes fontos gombot elérjük, beleértve a kioldógombot, a módválasztó gombot, a fókusz- és a visszaszámláló gombját.

A fényképezőgép hátfalát a 2,5 inch átmérőjű LCD képernyő uralja, valamint a megszokott módon itt kapott helyet az ezüstszínű D-pad, a delete és a menü gomb. A fényképezőgép nem rendelkezik optikai keresővel, de igény esetén használható az LCD feletti elektronikus kereső.

A Z712 7,1 megapixeles képérzékelőt kapott és a könnyű kezelhetőségnek hála a kezdőktől a komolyabb fotósokig szinte mindenki megtalálja a számára megfelelő fogást. Ebben nagy szerepet játszik a 12x optikai zoomot biztosító Schneider-Kreuznach Variogon F/2,8-4,8 objektív, amelyet optikai képstabilizátor is támogat. A fényképezőgép természetesen rengeteg téma móddal érkezik, ugyanakkor lehetőség van a manuális beállításra is. A kedvezőtlen fényviszonyokra pedig egy high-ISO mód is igénybe vehető. A 2,5 inches LCD képernyő bár napfényben is jól használható, 115.000 pixeles felbontása miatt eléggé zajosnak tűnik. Ugyancsak hiányoltuk, hogy az expozíciós beállításokat nem közli a felhasználóval a fényképezőgép, emiatt nehéz megbecsülni, hogyan sikerül majd a felvétel. A fényképezőgépen a maximum ISO 1600 állítható be, és egy sor beállítást kézzel is elvégezhet a fotós. A váz tetején elhelyezett tárcsával manuális módban a záridőt és a blendét is beállíthatjuk, ugyanakkor a képernyő jobb alsó sarkában ellenőrizhetjük a fénymérőt is. Ez egy zseniális ötlet, egyetlen baja csupán az, hogy a Z712 fénymérője eléggé pontatlan, emiatt a felvételek az alul-, illetve túlexponáltak lesznek.

 

A fényképezőgép élességállítása kedvezőtlen fényviszonyok között is meglepő módon jól működik, és a megfelelő záridővel kombinálva nagyon jó képeket készíthetünk a Z712-vel. Alacsony ISO értékeken a felvételek szinte zajmentesek. Az igényesebb szeműek számára talán zavaró lehet a kromatikus aberráció, és a kisebb szintű JPEG tömörítési zajosodás. Emellett a fényképezőgép elmarasztalható a zöld árnyalatok reprezentálása tekintetében is: árnyalatok helyett inkább foltokat ”örökít meg”.

Sebesség tekintetében megfelelően gyors a Z712. Kevesebb, mint 2 másodperc alatt készenlétben áll, és másodpercenként két felvételt készíthetünk vele. A fényképezőgép két AA típusú elemmel üzemel, azonban ajánlott NiMH akkumulátorokat beszerezni. 50.000 forintért a Kodak ultrazoom meglehetősen jó vételnek számít. Annyit kell tudni róla, hogy ha jó képeket akarunk készíteni, akkor nem árt a téma módoknál maradni, de persze a vállalkozó kedvűeknek igazi kaland lehet eljátszani a kézi beállításokkal.

Tulajdonságlista: