Károsnak tartja az EU-bíróság Microsoft elleni döntését a The Wall Street Journal

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 19. 09:05

Károsnak és dicstelennek tartja az EU-bíróság Microsoft-ellenes döntését a The Wall Street Journal.

A vezető amerikai gazdasági napilap keddi szerkesztőségi cikkében úgy foglalt állást: a számítástechnikai ipar már bebizonyította, hogy képes önmagát szabályozni a verseny útján. A luxembourgi bírák helytelen módon úgy gondolják, hogy a kutatólaboratóriumok helyett a tárgyalótermekben kell lefolytatni ezt a versenyt.

Az Európai Közösségek luxembourgi székhelyű Elsőfokú Bírósága elutasította a Microsoft keresetét, és jóváhagyva az Európai Bizottság által korábban kiszabott, 497 millió eurós bírságot, megállapította, hogy számítástechnikai óriásvállalat visszaélt piaci erőfölényével.

A The Wall Street Journal szerint az európai szabályozók és bírák magatartása nem serkenti az innovációs tevékenységet. A döntés tulajdonképpen újabb figyelmeztetés a termékeiket fejleszteni "merészelő" információs technológiai cégeknek. A Microsoftnak tavaly például egyeztetnie kellett az EU-bizottsággal a Vista operációs rendszer egyes elemeiről, mielőtt azt piacra dobhatta volna. Ez sem a fejlesztőknek, sem a fogyasztóknak nem válik hasznára.

A New York-i újság szerint a luxembourgi döntés el fogja gondolkodtatni az amerikai nyugati partvidék vezető információs technológiai vállalatait: ha a Microsoft térdre kényszeríthető, senki sincs biztonságban. Brüsszel trösztellenes kopói már vizsgálják az Intel működését, és a hétfői verdikt után felbátorodva támadást indíthatnak az Apple vagy a keresőprogramokban piacvezető Google ellen is.