Tízszeres sebességet ígér az USB 3.0

Genda Csongor Zoltán, 2007. szeptember 19. 19:32

Az Intel a San Fransiscóban zajló IDF konferencián bejelentette, hogy több más technológiai konszernnel karöltve a tízszeres sebességet garantáló USB 3.0 bevezetésére készül.

Az USB 3.0 Promoter Group konzorciumhoz olyan nagyvállalatok csatlakoztak az Intelen kívül, mint a HP, NEC, NXP Semiconductors, Texas Instruments és a Microsoft, amelyek azon fáradoznak, hogy egy a jelenlegi 2.0-s verziónál sokkalta gyorsabb USB-csatlakozófelületet dobjanak piacra.

A vezető csipgyártó képviselőinek elmondása szerint az új standard adatátviteli sebessége 5 GBit/s lesz a mostani 480 MBit/s-el szemben, nem utolsósorban pedig nagy hangsúlyt fektetnek a hatékonyság mellett az alacsony energiafogyasztásra is. Az USB 3.0 természetesen visszafelé is kompatibilis lesz, így képes lesz az a nagy számban elterjedt 2.0-s eszközök kezelésére is. Az Intel további részleteket nem árult el, egy teljes specifikációt 2008 első felében fognak bemutatni. Az első ezen szabvánnyal szerelt készülékek előreláthatólag valamikor 2009-2010 tájékán jelennek meg az üzletek polcain.