Hárommagos Phenom CPU-t is piacra dob az AMD

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 20. 09:06

Az eddig bejelentett kettő- és négymagos verziók mellett az AMD egy három processzormaggal szerelt Phenom asztali CPU modellt is forgalomba hoz, 2008 elején.

Az AMD indoklása szerint a hárommagos lapkák létjogosultsága teljes, mivel egyfelől észrevehetően jobb teljesítményt nyújtanak, mint a kétmagos CPU-k, másrészt pedig jóval olcsóbbak a négymagosaknál. Ez utóbbi pedig igen fontos tényező a PC-processzorpiac oroszlánrészét birtokló Intel-lel folytatott versenyben. Amint azt Brent Barry termékmenedzser a sajtónak kifejtette, a hárommagos verzió architektúrája tulajdonképpen megegyezik majd a négymagos Phenom-éval, csak éppen az egyik mag ki lesz iktatva a használatból. Barry szerint ráadásul a tervezett gyártási kapacitás jelentős részét fedezni fogják majd azok az egyébként selejtnek nyilvánított négymagos CPU-k, amelyeknek egyik processzormagja nem felel meg a minőségi előírásoknak.

A Phenom az asztali Athlon utódaként a felső réteget képviseli, és idén egyelőre 2-2,4 GHz közötti órajelű verziói fognak megjelenni, kétmagos X2 és négymagos X4 változatban. 2008 elején egy 2,8 GHz-es változat is megjelenik a piacon, illetve a Phenom FX lapkák szintén jövőre érkeznek, és órajelük 2,6 GHz-től indul majd. A cég a hárommagos verzióról egyelőre nem árult el technikai részleteket.