Vírusos Maxtor HDD-k kerültek forgalomba

Genda Csongor Zoltán, 2007. szeptember 20. 20:02

A Kaspersky munkatársai vírusos, Maxtor márkanévvel ellátott külső merevlemezeket fedeztek fel a közelmúltban, ezért óvatosságra intik a vásárlókat.

Az orosz biztonságspecialisták szerint az immár a Seagate-hez tartozó Maxtor a közelmúltban a Virus.Win32.AutoRun.ah kártevővel megfertőzött külső HDD-ket hozott forgalomba. A szóban forgó vírus célja a leginkább a játékoknál használt jelszavak felkutatása, azonban mellékesen kitörli az MP3 fájlokat is a számítógépről. A kártevő azonnal aktiválódik, mihelyst a merevlemezes meghajtót csatlakoztatják a PC-hez. A Kaspersky munkatársai számos Maxtor 3200 Personal Storage típusú HDD-n megtalálták a  Virus.Win32.AutoRun.ah-t, ezért azt feltételezik, hogy a gyártási folyamat végén végrehajtott formattálási műveletbe csúszhatott valami hiba, és ezért fertőződhettek meg a tárolóeszközök.

A Seagate képviselői kijelentették, valószínűtlennek tartják, hogy vírus került volna az említett modellekre, azonban alaposan ki fogják vizsgálni az ügyet. A 3200 Personal Storage típusú meghajtókat Hollandiában hozták forgalomba, ám elképzelhető, hogy Európa más országaiba is szállítottak azokból.