Saját Linux szoftvert fejleszt az iskoláknak Oroszország

Milkovits Gábor, 2007. szeptember 21. 10:02

Az orosz kormány azt tervezi, hogy Linux-alapon saját számítógépes operációs rendszert fejleszt, elsősorban az oktatási intézményekben való használatra.

Szergej Salmanov elemző szerint a lépés mindenképpen megalapozott, mivel az orosz iskolákban jelenleg alkalmazott szoftverhasználati modell nem életképes. Ennek oka igen egyszerű; ugyanis a legtöbb iskola szegény és ezért nem tudja megfinanszírozni a legális Windows kópiákat, másrészt viszont a kalózszoftverek használata nyilvánvalóan nem megengedhető a közintézményekben. Emellett hosszú távon az sem egészséges, hogy az oktatás most egy adott szoftverplatformhoz köti a diákokat, akármennyire is elterjedt és népszerű ez a bizonyos rendszer. Az új operációs rendszer Linux mivoltából fakadóan nyílt forráskódon alapul majd, aminek számos előnye lehet. A legfőbb persze az olcsóság, amit csak fokoz a nyílt állami támogatás, ám az sem elhanyagolható szempont, hogy így nem kell a teljes szoftvert az alapoktól felépíteni. Éppen ebből adódóan Leonyid Reiman, az orosz Távközlési Minisztérium illetékese kijelentette, hogy 2009-re az összes oroszországi iskolában telepíteni szeretnék a kész alkalmazást.

A kezdeményezés nem jelenti azt, hogy kötelezően az új szoftverre kell cserélni az iskolai számítógépek rendszereit, a hivatalos közlemény szerint csupán arról van szó, hogy alternatívát szeretnének kínálni az anyagi gondokkal küzdő állami intézmények számára. Arról egyelőre nem nyilatkoztak, hogy siker esetén más orosz közintézményekben is át szándékoznak-e majd állni a hazai Linuxra, mindenesetre a nyílt forráskódokon alapuló szoftverek Nyugat-Európában a városi és állami közigazgatásban egyaránt népszerűek.