Egyre kifinomultabbak az internetes támadások

MTI Sajtóadatbank, 2007. szeptember 21. 10:17

A Symantec legújabb informatikai biztonsági riportja szerint az internetes csalók egyre kisebb, ezért szinte észrevehetetlen, ám egymásra épülő támadásokat hajtanak végre: először például kikapcsolják a számítógép védelmét, majd néhány nap múlva egy adathalász támadást indítanak.

Bartha Hedvig, a társaság magyarországi képviseletének marketingvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az úgynevezett virtuális árnyékvilágban egy hitelkártya-hozzáférés 0,5-5 dollárba kerül, a bankszámla-hozzáférés és a titkos e-mail hozzáférési jelszó 30-400 dollárért, míg egy teljes személyes identitás 20-150 dollárért cserél gazdát.

Kifejtette: a Symantec filozófiája szerint a vírusokat nem annyira gyorsan, mint inkább alaposan kell keresnie a szoftvereknek, mivel a gyorsaság gyakran a minőség rovására megy, illetve téves riasztásokat generál.

Az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a vírusoknak nagyon gyorsan, nagyon sok variánsa születik és terjed a világhálón, amiket egyre nehezebb felismerni. Éppen ezért ma már nemcsak az egyedi vírusokat kell a szoftvereknek elkülöníteni, a gép működőképességét kell folyamatosan fenntartaniuk, azaz nem reakítv, hanem proaktív védelemre van szükség.

A cég legújabb programja, a Symantec Endpoint Protection olyan technológiákat - például integrált antivírus, kémprogram elleni védelem, tűzfal, hálózat alapú betörés-védelem - is tartalmaz, amelyek automatikusan elemzik az alkalmazások viselkedését és a hálózati kommunikációt, hogy felfedjék és proakítvan blokkolják a támadásokat.

Bartha Hedvig elmondta: a proaktív védelemre Magyarországon is szükség van, mert az Európát, Észak-Afrikát és Közel-Keletet felölelő, levélszemét (spam) generálás és küldő listán Budapest a 7. A szóban forgó térségekben az elektronikus leveleknek átlagosan 62 százaléka spam, míg Magyarországon 82 százaléka.

Az eseményen ismertetett legújabb trükk szerint már zenelejátszókkal (iPod) is lopnak adatokat: a szerkezetet "ottfelejtik" például egy cégvezető asztalán, aki vissza akarja adni a készüléket, de nem tudja, hogy kié. Információt akar kapni a tulajdonosról, s ezért összeköti az iPodot a számítógépével, amivel rögtön meg is fertőzi, mivel az idegen készülék egy adathalász szoftvert telepít rá.