Gordos Géza köszöntése - konferenciával

Kovács Attila, 2007. szeptember 21. 18:19

A hazai hírközlés kiemelkedő szakmai alakja, Gordos Géza műegyetemi professzor 70 éves. Az évforduló tiszteletére és Gordos Géza munkásságának tisztelegve, "A beszédtechnológia kora - Pillanatfelvétel közös szakmai életünkről - Találkozó a 70 éves Gordos Gézával" mottóval konferenciát rendeztek. A szeptember 21-én Pátyon megtartott eseményt a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE), valamint Havass Miklós, Magyar Gábor, Mojzes Imre, Sipka Júlia és Talyigás Judit szervezték. Köszöntő előadások egész sora hangzott el:  korábbi és mai munkatársai, a hazai távközlés, infokommunikáció korábbi és jelenlegi vezető személyiségei idézték fel Gordos Géza munkásságát.

Gordos Géza a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) egyetemi tanára, aki közel negyven éve alapította a gépi beszédfeldolgozási labort, továbbá a 15 éve az Ericssonnal közösen létrehozott Nagysebességű Hálózatok kutatólaboratórium alapító elnöke. 1960-ban szerzett villamosmérnöki diplomát a BME-n. Ő indította el a beszédkommunikációs területen a kutatást és fejlesztést 1969-ben. Ez a munka azóta is megszakítás nélkül folyik a beszédfeldolgozás gyakorlatilag minden jelentős területén. Magyarországon ez a beszédkutatási oktató-kutató hely rendelkezik a legszélesebb tudományos spektrummal, a legnagyobb létszámmal és a legjelentősebb eredményekkel. Kiemelkedőek az eredmények és a több évtizedes tapasztalatok a beszédtechnológia ipari alkalmazása mellett a fogyatékos (beszéd- és látássérült) emberek támogatására szolgáló rendszerek általános technológiák adaptációjával történő megvalósításában. Jelenleg beszédkutatási munka a tanszéken három laboratórium keretében folyik.

A hetvenes évek közepén Gordos Géza vendégprofesszorként és egy távközlési mérőműszergyár tanácsadójaként dolgozott Angliában. 1991 és 1997 között a műegyetem kutatási rektorhelyettese, a Matáv 1993-as privatizálásáig a társaság igazgatótanácsának elnöke volt. 1999-2002-ben Széchenyi professzori ösztöndíjas volt, 2004-ben megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. Néhány további a 32 szakmai díja, kitüntetése közül: Széchenyi-díj (2000); The European Information Technology Prize (1996); Certificate of Achievement, Technical Cooperation Program in Regulatory Reform (1995, USA); Gábor Dénes díj (1994); Kempelen Farkas díj (1991); Puskás Tivadar díj (1983, 2000); Akadémiai díj (1999); Akadémiai Szabadalmi Nívódíj (1997); nívódíj a Gordos-Takács: Digitális beszédfeldolgozás című könyvért (1984).