Nem sokat tudnak a fogyasztók a HD-formátumokról

Genda Csongor Zoltán, 2007. szeptember 23. 09:56

Egy friss tanulmányból kiderül, hogy a fogyasztók még mindig igen csak kevés információval rendelkeznek a nagy felbontású eszközökről.

Az NPD Group piackutató cég munkatársai mintegy 5500 személyt kérdeztek meg a HD-formátumokkal kapcsolatosan, a válaszadók jelentős hányada viszont még most sincs teljesen tisztában ezen termékeket illetően. A felmérésből kiderül, hogy a nagy felbontású televíziók tulajdonosainak csupán a 11%-a tervezi a közeljövőben egy szintén nagy felbontású lejátszó megvásárlását. Érdekes azonban, hogy a fogyasztók a Blu rayjel ellentétben inkább a HD DVD-ről hallottak, akik pedig ezen szabvány mellett döntöttek, azok számára a készülékek kedvező ára volt a legfőbb szempont. Akik viszont Blu ray-lejátszót vásároltak, azok úgy gondolják, hogy ez jobb, mint a konkurens kéklézeres formátum.

A fogyasztók azonban abban egyetértenek, hogy a formátumháború végkimenetelét egyelőre nem lehet megjósolni. A Screen Digest piackutató intézet szakemberei is ugyanazon a véleményen vannak, hogy még hosszú évek fognak eltelni addig, míg az egyik szabványt támogató csoport felülkerekedik majd a másikon.