Budapest is szerepel a leginkább spammel fertőzött európai városok listáján

forrás Prim Online, 2007. szeptember 24. 18:04

A Symantec  internetes veszélyekről szóló jelentésének (ISTR) ma napvilágot látott XII. száma megállapítja, hogy a netbűnözők a rosszindulatú programok és szolgáltatások fejlesztése, terjesztése és használata terén egyre professzionálisabbak lesznek, sőt tevékenységük egyre inkább kereskedelmi jelleget ölt. Mivel a netbűnözést továbbra is az anyagiak ösztönzik, a netbűnözők szakavatottabb támadási módszereket, eszközöket és stratégiát használnak kártevésükhöz. A jelentés szerint 2007 első félévében az internet egészét tekintve az összes megfigyelt e-mail 61 százalékát tette ki a levélszemét. Az EMEA-régióra vonatkozó megállapításokból kiderül, hogy Magyarországon ez az arány számottevően nagyobb, mintegy 82 százalék, így a régió országai között a harmadik helyet foglalja el.


 

A jelentés által felölelt, 2007. január 1. és június 30. közötti időszakban a Symantec azt észlelte, hogy a rosszindulatú támadásokhoz a netbűnözők gyakrabban használnak fejlett eszközkészletet.  Erre a stratégiára példa az MPack nevű, professzionálisan fejlesztett és a bűngazdaságban árusított eszközkészlet.  A megvásárlást követően a támadók az MPack szoftveregyüttesének elemeit beüzemelve a világ bármely pontján számítógépek ezreire telepíthetnek rosszindulatú programkódot, majd a támadás sikerét különböző mérőszámok alapján ellenőrizhetik a netes, jelszóvédett vezérlőfelületről. Az MPack az összehangolt támadás (ahol a netbűnözők rosszindulatú tevékenység kombinációját vetik be) jó példája, amelyről a Symantec feljövőben levő irányzatként számolt be az internetes veszélyekről szóló jelentés előző számában.

A professzionális és kereskedelmi netbűnözéshez adathalász-készletek is kaphatók, amelyekkel a támadó önműködően állíthatja be a különböző márkák valódi webhelyeit utánzó adathalászó webhelyeket. A három legelterjedtebben használt adathalászó készlet felelős a mostani jelentés időszakában észlelt összes adathalászó támadás 42 százalékáért.  
 
„Az internes veszélyekről szóló jelentés utóbbi néhány számában a Symantec a támadók motivációjának a hírnévtől a haszon felé történő jelentős elmozdulását fejtegette” – mondta Gombás László, a Symantec magyar képviseletének vezető rendszermérnöke. „A jelenleg nyomon követett internetes veszélyek és bűnös cselekedetek azt bizonyítják, hogy a hackerek ezt az irányzatot magasabb szintre emelve tényleges foglalkozásukká tették a netbűnözést, és e céljuk elérése érdekében az üzleti életben szokásoshoz hasonló gyakorlatot folytatnak.”