Teljesen új, ofszetelvű nyomtató a Xeroxtól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 25. 09:02

A színes nyomtatók vásárlóit többnyire nem is a készülékek ára, hanem fenntartási költségeik riasztják vissza, ezen változtat a Xerox wax-pontos nyomtatója.

A piac egyértelműen igényt tartana a fekete-fehér lézernyomtatók teljesítményéhez mérhető, de nem jóval drágábban üzemeltethető színes nyomtatókra. Nem nehéz belátni, hogy a belső vállalti anyagok, grafikonok is sokkal meggyőzőbbek színesben, nem is beszélve a cégen kívülre szánt anyagokról. A komolyabb irodai felhasználásra szánt lézernyomtatók 80 százaléka azonban még mindig fekete-fehér modell, ami egyértelműen drága fenntartásnak köszönhető. Régi igazság a nyomtatók szektorában, hogy a készülék ára csupán töredéke a teljes árnak, hiszen a festékanyagok sokszor szinte azonnal többszörösre emelik az árat.

Ezt a logikát követve a Xerox egy jobban tervezhető költségoldallal rendelkező megoldást dolgozott ki. A jelenlegi versenytársainál nagyjából 1000 dollárral drágább készülék ugyanis újfajta megoldásának köszönhetően jóval olcsóbb lesz hosszú távon. A kis zsírkrétákhoz hasonlítható festékfelvivő egységek a magas szintű ofszetnyomdák technológiáját követve viszik fel a festékpontokat, ám közben kopásuk minimális. Ennek eredményeképpen egy színes oldal 5 centbe kerülhet, szemben a rivális rendszerek 8-13 centes költségével. A Phaser 8860-as modellel bemutatkozó technológia egyben a Xerox piaci helyzetét is megerősítheti siker esetén. Jelenleg a lézerpiac 40 százalékát a HP birtokolja, a Xerox 10 százalékkal a második, majd a Canon következik 7 százalékos részesedéssel.