Az Intel a kartellügyi meghallgatás elhalasztását kéri az EU-tól

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 1. 19:24

Külföldi napilapok arról számoltak be, hogy az Intel a trösztellenes vizsgálattal járó meghallgatás időpontjának az elhalasztását kéri az Európai Bizottságtól.

Az EB még június végén úgy döntött, hogy kartellügyi eljárást kezdeményez a vezető processzorgyártóval szemben, mivel az visszaélt piaci helyzetével. A vállalat akkor tíz hetet kapott, hogy magyarázattal szolgáljon a "Statement of Objections" című dokumentumban megfogalmazott vádakra. Chuck Mulloy, az Intel szóvivője azonban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a határidő egy későbbi időpontra való kitolását kérik az EU-tól, a cég ezen döntését viszont nem indokolta meg.

Az EB már évek óta gyűjti a bizonyítékokat a processzorgyártó tisztességtelen üzleti praktikáival kapcsolatban, mivel azt feltételezik, hogy a piacvezető vétett az EU versenyjogi rendeletei ellen. A vád szerint az Intel különböző engedményeket ajánlott fel ügyfeleinek, ha azok tőlük, és nem a konkurens Advanced Micro Devicestól vásárolják a CPU-kat. Az illegális intézkedések lényege az volt, hogy ellehetetlenítsék a konkurens AMD életét, és még jobban megerősítsék saját piaci pozíciójukat.