Itt az első folyadéklencsével szerelt USB kamera

Széles Csongor, 2007. október 1. 22:05

A Varioptic és az IVA Corporation bejelentette az első 2 megapixeles CMOS képérzékelővel és változtatható fókuszú folyadéklencsével szerelt digitális kamerát. Ay IVIN-2M USB 2.0 modell CMOS típusú képérzékelőt kapott, és 320x240/30 fps 1600x1200/15 fps közötti felbontásra képes. Az USB kamerát biometriára, térmegfigyelésre, biztonsági rendszerek elemeként és webkameraként is működtethető.

A kamera különlegessége az elektromos, forgó zárszerkezet és az szoftveresen vezérelt automata fókusz, valamint a mozgó alkatrészek nélküli optika. A Varioptik folyadéklencséje nagy mélységélességet tesz lehetővé, ráadásul nagyon keveset fogyaszt. A Varioptic folyadéklencsék óriási előnnyel rendelkeznek a hagyományos optikákkal szemben főleg költség, méret, robusztusság és fogyasztás tekintetében.

"Az IVIN-2M USB 2.0 rövid idő alatt - ideális esetben - nagy teljesítményű és alacsony fogyasztású autófókusszal rendelkező kamerával képes ellátni az ipari és biztonsági területeket" - mondta David Birkner, az IVA Corporation elnöke. "A folyadéklencse beépítése óriási előrelépést jelent a hagyományos autófókusszal rendelkező rendszerekkel szemben. A célunk az volt, hogy olyan innovatív USB kamerát alkossunk, amely az előremutató Varioptic lencsét hasznosítja az ipari alkalmazások számára."

Az IVIN-2M USB 2.0 kamera kizárólagos forgalmazója az RMA Electronics lesz, a forgalomba kerülés időpontja azonban egyelőre ismeretlen. Az érdeklődők október 1-6 között élőben is megtekinthetik a folyadéklencsés USB kamerát a Tokyo-i CEATEC kiállításon.