1 millió dollárra perelik az Apple-t az iPhone-árcsökkentés miatt

Milkovits Gábor, 2007. október 2. 19:21

Egy New York-i asszony egymillió dollár kártérítésre pereli az Apple-t és az AT&T-t, mivel állítása szerint tisztességtelen módon jártak el vele szemben, amikor 200 dollárral csökkentették a 8 GB-os iPhone árát.

Dongmei Li a 4 GB-os verziót vásárolta meg, nagyjából annyiért, amennyibe most a 8 GB-os modell kerül. A kisebb teljesítményű változatot viszont kivonta a forgalomból az Apple, amivel Li saját állítása szerint lehetetlen helyzetbe került. A korábban 8 GB-os iPhone-t vásárlók ugyanis most 100 dollár hitelt kaptak az Apple boltokban, ráadásul akik 14 napon belül vették készüléküket, visszakaphatták a teljes 200 dollár különbözetet. Li asszony ugyanakkor semmiféle kártérítésben nem részesült, most pedig itt áll egy olyan készülékkel, amelyet csak jelentős veszteséggel tudna eladni.

A hölgy az Apple mellett az AT&T telefontársaságot is beperelte, mivel szerinte a kétéves hűségszerződés kikényszerítésével ők is tisztességtelen üzleti gyakorlatot folytatnak, amely tovább nehezíti helyzetét. A bírósági tárgyalást egyelőre nem tűzték ki, az azonban már most valószínűsíthető, hogy ha a felperes számára kedvező ítélet, vagy peren kívüli egyezség születik, az Apple kénytelen lesz másokat is kártalanítani.