Harminc évig üzemelő noteszgép-akku

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 2. 20:03

Az amerikai hadsereg kutatói egy olyan megoldást fejlesztettek ki, melynek köszönhetően több évtizedig is képes energiát szolgáltatni egy akkumulátor.

A US Air Force Research Laboratory-ban dolgozó tudósoknak sikerült létrehozniuk egy olyan energiaegységet, amely akár 30 éven keresztül is üzemel. A betavoltaic cellák trítiummal vannak feltöltve, ezekben pedig egy nagyon lassú bomlási folyamat megy végbe, és innen a kiapadhatatlannak tűnő áramforrás. Habár az egész működési elv hasonló a nukleáris eljárásokhoz, jelen esetben nem kell számolni sem rádióaktivitással sem a mérgező hulladékokkal, ugyanis a Next Energy News beszámolója szerint egy teljesen környezetbarát módszerről van szó. Ami pedig a legfontosabb, hogy energiatermelés közben hő sem keletkezik, ezért a megoldás alkalmazható laptopoknál és mobiltelefonoknál egyaránt.

A US Air Force Research Laboratory kutatóinak az elmondása szerint az első 30 évig üzemelő akkumulátorok olyan 2010 körül már kaphatóak lesznek a kereskedelmi forgalomban.