800 ezer ember adatait tartalmazó noteszgépet loptak el

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 3. 20:30

Az egyik amerikai divatcég bejelentette, hogy közel egymillió ember személyes adatait veszítették el a közelmúltban, feltehetőleg ellopták az információkat tároló laptopot.

A GAP divatáruházlánc képviselői tudatták a sajtóval, hogy ismeretlen tettesek eltulajdonítottak az egyik irodájukból egy olyan noteszgépet, amely több mint 800 ezer a cég által meghirdetett állásajánlatokra jelentkező személy adatait tartalmazta. A szóban forgó notebookon többek között az USA-ban oly értékesnek és bizalmasnak számító, visszaélésekre kiváló lehetőséget nyújtó társadalombiztosítási számok százezrei voltak, a legnagyobb gond viszont az, hogy a fájlokat nem titkosították, így bárki hozzáférhet azokhoz.

Az amerikai kontinensen egyáltalán nem ritkák az efféle adatvesztések, rendszeresen hallani hasonló esetekről. A mostani laptoptolvajlás előtt röviddel például a kanadai kormány közleményben adta hírül, hogy internetes bűnözők több tízmillió hitelkártyaszámot szereztek meg a TJX kereskedelmi központ rendszeréből. Múlt hónapban pedig a Monster.com online álláskereső portál üzemeltetői jelentették, hogy 1,3 millió regisztrált tagjuk személyes adatai kerültek illetéktelen kezekbe.