Új asztali virtualizációs szoftver a Suntól

forrás Prim Online, 2007. október 4. 18:05

A Sun új, biztonságosabb és jobban felügyelhető virtuális asztali környezetet megvalósító szoftvert mutatott be. A Sun Virtual Desktop Infrastructure (röviden Sun VDI) a Solaris operációs rendszer alatt fut. Fő előnye, hogy a szervezetek alkalmazásaikat és operációs rendszereiket átvihetik a személyi számítógépekről, majd konszolidálhatják egy adatközpontban, végül pedig nagy feldolgozási teljesítményű protokollokon keresztül az eszközök széles skáláján jeleníthetik meg a végfelhasználók felé.

A Sun Virtual Desktop Solutions nevű, a virtuális asztali felületek széles körét kínáló megoldásegyüttes közé tartozó Sun VDI fokozott biztonságú platformot biztosít a virtualizált Microsoft Windows asztali környezetek hozzáféréséhez az ügyféleszközök széles skáláján keresztül. A Sun VDI és a VMware Infrastructure 3 (VI3) szoftver együttes használatával a felhasználói asztalok az adatközpont szerverein konszolidálhatók, ahol mindegyik felhasználó saját, dedikált virtuális géppel rendelkezik, azaz a többi felhasználótól elkülönülten, saját igényeinek megfelelően jelenik meg az asztali környezet.

A nagy teljesítményű Sun Fire x64-es hardverek és a VMware ESX Server szoftver együttese sokféle szoftverkörnyezet üzemeltetését teszi lehetővé egyetlen szerveren. Ebben a Sun VDI a híd szerepét tölti be, amelyen keresztül a felhasználók hagyományos személyi számítógépeikről (pl. Windows és Mac OS X), illetve a Sun vagy más szállítók vékonyklienseiről érhetik el asztali környezeteiket. Mindegyik virtuális asztali felület úgy működik, mintha közvetlenül a felhasználó számítógépén futna, ugyanakkor a kritikus fontosságú adatokat a rendszer az adatközpontban tárolja, ahol az informatikai szakemberek könnyebben felügyelhetik azokat, és emellett kevésbé kell tartani az információ elvesztésétől vagy az adatlopástól. A Sun VDI szoftverével az IT-vezetők percek alatt új felhasználókat, munkacsoportokat vagy részlegeket hozhatnak létre, központilag felügyelhetik az asztali felületeket és a frissítéseket, és így a hagyományos, elosztott asztali modellel szemben jelentős költségmegtakarítást érhetnek el.

Az IDC szerint 2007 utolsó negyedévében 2006 hasonló időszakával összevetve a Sun a piaci átlagnál mintegy négyszer gyorsabban tudta növelni vékonykliens eladásainak számát.

A VMworld 2007 rendezvényén a Sun rövid ízelítőt adott az Appia Projekt nevű új technológiából, amely a Sun VDI-t és a VMware Infrastructure 3-at egyesítve teljes körű virtualizációs megoldást kínál ügyfeleinek. Az új csatlakozási funkciók a VMware VI3-ban található felügyeleti illesztőfelületen keresztül végzik a virtuális asztali felület életciklus-felügyeletét, ugyanakkor szinte bármely korszerű kliensgépről elérhetővé teszik a felhasználók számára saját virtuális asztali környezetüket. Az Appia Projekt és a Sun VDI révén a felhasználók gyakorlatilag bárhonnan elvégezhetik munkájukat, és zökkenőmentesen válthatnak a támogatott készülékek között anélkül, hogy asztali felületi munkamenetük megszakadna. A Sun Virtual Desktop Solutions keretrendszerének részeként a 2008 elejére tervezett megjelenésű Appia Projekt első változata egyelőre a WMware VI3-at támogatja, de a tervek szerint a későbbi verziók már más népszerű virtualizációs megoldásokkal is működnek majd.