Az EU az sms-díjakat is csökkentené

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 4. 19:55

Az Európai Unió a roaming hívásdíjak szabályozása után most az sms- és mms-díjak maximalizálását szorgalmazza, mivel azokat túlságosan magasnak tartja.

Viviane Reding információs technológiai biztos kijelentette, hogy abban az esetben, ha a szolgáltatók nem hajlandók maguktól csökkenteni a külföldről küldött szöveges, illetve multimédiás üzenetek árait, akkor az EB ismét közbe fog lépni. "Ez egy nyílt figyelmeztetés a szolgáltatók felé" - nyilatkozta Reding, aki elmondta még, hogy ha a telekommunikációs társaságok nem teszik meg a szükséges lépéseket ez ügyben, akkor 2008-ban ő maga nyújtja majd be az Európai Bizottságnak a tarifacsökkentésre vonatkozó javaslatot. Az információstechnológiai biztos úgy véli, egyelőre túl korai volna olyan elhamarkodott kijelentést tenni, hogy a mobilszolgáltatók az alacsonyabb roaming hívásdíjakból fakadó óriási bevételkiesést más oldalról akarják pótolni, azonban ezt még ki fogják vizsgálni. Mindenesetre a helyi tarifák nem emelkedtek, ami jó hír.

Reding pozitívan értékelte a roamingszabályozást, és elmondta, hogy a rendelet életbeléptetése óta egyes államokban 60%-os tarifacsökkenés következett be.