220 ezer dolláros kártérítés 24 dal feltöltéséért

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 5. 20:27

Az Egyesült Államokban a tegnapi napon sor került az első fájlcserélő ügyben hozott ítélet kihirdetésére;  a vádlottat 220 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezték szerzői jogsértésért.

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) tagjai zéró toleranciát hirdettek a kalózokkal szemben, és tegnap óriási győzelmet arattak az illegális fájlcserélők ellen vívott harcukban. A szervezet az utóbbi években összesen mintegy 26 ezer keresetet nyújtott be olyan internetezők ellen, akik nem fizettek a letöltött számokért, azonban ezen ügyeket mindig peren kívül intézték el. Jammie Thomas, gyermekét egyedül nevelő anya azonban tagadta az ellene felhozott vádakat, és szerencsétlenségére vállalta a bírósági procedúrát, hogy bebizonyítsa igazát. Az esküdtszék helyt adott a RIAA keresetének, és úgy találták, hogy 24 audiófájlt valóban feltöltött a 30 éves nő a Kazaa fájlcserélőre. A bíróság összesen 220 ezer dollár bírságot szabott ki Jammie-re, ami azt jelenti, hogy dalonként 9250 dollár kártérítést kell fizetnie a felperes kiadóknak. A Zeneipari Szövetség jogászai bebizonyították, hogy a tett elkövetésének időpontjában bemért IP-címet a szolgáltató a vádlott számítógépére osztotta ki. Ezenkívül Jammie kazaa-s felhasználóneve is áruló jel, ugyanis ugyanezen nickname-et használja a hölgy más közösségi oldalakon is.

A RIAA képviselői elmondták, hogy elégedettek a bíróság szigorú ítéletével, és bíznak abban, hogy a mostani eset óriási visszatartó erő lesz majd a többi illegális fájlcserélő számára is.