Symantec Spam Report: 2007. október

forrás Prim Online, 2007. október 9. 07:02

Míg a PDF, image és Ecard típusú  spamek aránya szeptemberben tovább csökkent, addig az összes levélszemét  az e-mail forgalom 70%-át tette ki, ami 1%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A spammereket nagyon foglalkoztatja az amerikai ingatlanpiac, különös tekintettel az ingatlanpiaci pangásra, és az elmúlt időszak kamatcsökkentéseiről szóló hírekre.

A Symantec Spam Report szeptemberre vonatkozó főbb megállapításai:

ˇ    Folytatódott a spamek arányának lassú növekedése. Az augusztusi 69%-ról alig növekedve, szeptemberben a teljes e-mail forgalom 70%-át tették ki a kéretlen levelek.

ˇ    Az image spamek aránya tovább csökkent az elmúlt hónapban. Míg augusztusban az összes levélszemét 10%-a volt image spam addig szeptemberben ez az arány 7%-ra esett vissza. 

ˇ    Az image spamek csökkenésével ellentétben a szöveges és HTML alapú támadások előfordulása még mindig gyakori. Az ilyen típusú kéretlen levelek között szeptemberben nagy gyakorisággal fordultak elő állást kínáló vagy kínai elektronikus termékek vásárlására ösztönző spamek. Szeptemberben a Symantec felfedezett egy olyan „Work at home”  nevű támadást, amely  több mint 100 millió spamet foglalt magában. Az ilyen levelek otthon elvégezhető, kis erőfeszítéssel járó munkát ajánlanak kiemelkedően magas fizetésért.
   
ˇ    A mostanában gyengélkedő amerikai ingatlanpiacról és a kamatcsökkentésről szóló vitát a spammerek sem hagyják figyelmen kívül. A Symantec olyan kéretlen levelekre figyelt fel, amelyekben felajánlják, hogy megveszik a címzett ingatlanát. Így miután a gyanútlan felhasználó kitölti az űrlapot - név, cím, telefonszám, e-mail cím stb. - a spam küldője hozzájut személyes adataihoz. Ez egy újabb példa arra, hogy hogyan használják fel a spammerek a napi híreket adataink megszerzésére. 

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban szeptemberben:


ˇ    Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 26%
ˇ    Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 19%
ˇ    Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 13%
ˇ    Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 12%
ˇ    Scamek aránya: 10 %

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő az EMEA régióban leggyakrabban szeptemberben

ˇ    Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 23%
ˇ    Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22%
ˇ    Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 19%
ˇ    Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 13%
ˇ    Scamek aránya: 12%

A spamek eredetét vizsgálva a már régebben kialakult sorrend tapasztalható továbbra is a kontinensek között:

1.    Észak-Amerika
2.    Európa
3.    Ázsia
4.    Dél-Amerika
5.    Ausztrália/Óceánia
6.    Afrika