Intel processzor a "százdolláros" laptophoz

Milkovits Gábor, 2007. október 15. 18:58

Az Intel jövő áprilisi sanghaji fejlesztői konferenciáján más belépőszintű CPU-k mellett egy olyan processzort készül bemutatni, amelyet kifejezetten az OLPC program „százdolláros”, hivatalosan XO névre hallgató laptopjába szán.

Az Intelnek jelenleg nincs az XO konfigurációjába illő CPU-ja, így a prototípusban és az első szériában AMD processzor található. A vezető processzorgyártó eleinte élesen kritizálta a kezdeményezést, mondván, hogy az csak lebutított, csökkentett funkciós számítógépeket ad a harmadik világban élő gyermekek kezébe, akik így továbbra is tartósan hátrányos helyzetbe kerülnek. Ezzel szemben szakemberek dicsérték az XO erős napfényben fekete-fehérre váltó, nagy felbontóképességű színes képernyőjét, hajtókarral feltölthető akkumulátorát, vezeték nélküli hálózati képességét, tartós kivitelét, és persze alacsony árát. Az Intel azonban helyette sokáig saját Classmate PC elnevezésű hordozható számítógépét próbálta népszerűsíteni a fejlődő térségekben, viszonylag alacsony példányszámban. Júniusban azonban meglepő módon fordult a kocka, és az Intel is a kezdeményezés mögé állt, sőt az OLPC alapítvánnyal közösen egy olyan közleményt adott ki, amelynek értelmében a technológia, valamint az oktatási tartalmak terén is együtt kívánnak működni. Ennek logikus következménye, hogy a vállalat a rivális AMD lapkájával versengve maga is processzort fejleszt az XO-hoz.

Az eredetileg százdollárosra tervezett XO a legújabb számítások alapján már 188 dollárjába fog kerülni a megrendelő korányoknak, akiktől aztán az adott fejlődő ország szegény diákjainak tulajdonába kerülnek. November 12-től pedig egy olyan marketingakció indul, amelynek keretében a gazdagabb országok polgárai két XO-t vásárolhatnak, amelyekből az egyiket megtarthatják, a másikat pedig eljuttatják egy nehéz helyzetben lévő gyermeknek a harmadik világba.