Négyterás merevlemezeket ígér a Hitachi

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 15. 21:15

A Hitachi egy általuk kifejlesztett új megoldásnak köszönhetően a mostaniaknál négyszer nagyobb tárolókapacitású merevlemezeket ígér néhány éven belül.

A jelenleg forgalomban lévő merevlemezes meghajtók lassan kapacitásuk határainak maximumát súrolják már, ám a Hitachi lerántotta a leplet egy új technológiáról, melynek alkalmazása esetén akár 4 TByte-os HDD-ket is elő lehet állítani. A vállalat az író- és olvasófejek minimalizálásával tudta elérni a nagyobb kapacitást, a tervek szerint 2009-ben már megjelennének az 50, 2011-ben pedig a 30 nanométeres fejek. Az asztali számítógépekbe szánt merevlemezeknél a tárhely így 4 TByte-ra, a noteszgépes HDD-knél pedig 1 TByte-ra növelhető. A jelenlegi négyzethüvelyenkénti 500 gigabit adatsűrűséget is a kétszeresére lehet feltornászni - állítják az elektronikai konszern mérnökei.

Az új technológiát alkalmazó merevlemezes meghajtók forgalomba hozatala nagy előrelépés lesz, ugyanis a nagy felbontású videók korában a gyártók már-már alig tudják kielégíteni a fogyasztók egyre csak növekvő tárolókapacitás-igényét.