Távmunkaház: költséghatékonyság a vállalatoknak, foglalkoztatás a vidéknek

OTS - Cégvonal, 2007. október 16. 11:23

Október 25-én nyílik Örkényben Magyarország első távmunkaháza. Az EU több nyugati országában használt üzleti megoldás lehetőséget biztosít a munkáltatóknak, hogy telephely létrehozása nélkül, távmunkában foglalkoztassanak munkavállalókat más térségekből.

A távmunka lehetővé teszi egyes munkafeladatok térbeli elválasztását más munkafeladatoktól. Ilyen lehet például bármilyen adatrögzítés vagy adatfeldolgozás, illetve telefonos ügyfélszolgálat vagy értékesítés, informatikai és grafikai tevékenységek, stb. A térbeli egyenlőtlenségekből adódóan (pl. alacsonyabb bér és ingatlanköltségek vidéken) a távmunkáltató vállalat gazdasági előnyre tehet szert.

A távmunkaház megvalósítása ezt az előnyt teheti elérhetővé a vállalatok számára. A hagyományos foglalkoztatáshoz ugyanis a távmunkaház áll legközelebb, így ennek megvalósítása lehet a legelső lépés a vállalatoknál. A távmunkaház ugyanis a szolgáltatóközpontok mintájára, mintegy szatellit iroda funkcionál, és lehetőséget biztosít a munkaadó előírásainak megfelelő munkakörnyezet kialakítására (pl. biztonsági követelmények, erőforrások rendelkezésre állása, logisztika). Egyes adatrögzítési és adatfeldolgozási munkakörök betanítható jellege lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármely alapképzetséggel rendelkező munkavállaló képes legyen a munkafeladatok megfelelő ellátására.

A Magyar Távmunka Szövetség október 17-én szerdán szakmai beszélgetést szervez az örkényi távmunkaházban való foglalkoztatás gyakorlati kérdéseiről. A találkozón a T-Systems és Deloitte szakértői mellett az örkényi polgármester és a Magyar Távmunka Szövetség munkatársai adnak betekintést távmunkaházas foglalkoztatás gazdasági előnyeibe, távmunkáltatás gyakorlati kérdéseibe és a távmunkához kapcsolódó pályázati lehetőségekbe.