Mac OS X Leopard október 26-tól

Milkovits Gábor, 2007. október 16. 21:18

Az Apple bejelentette, hogy október 26-án forgalomba hozza Mac OS X operációs rendszerének legújabb, Leopard elnevezésű verzióját, és már most felvesz rá megrendeléseket.

A Mac OS X hatodik frissítése az Apple szerint több mint 300 újítást tartalmaz a Tiger-hez képest, köztük a dokumentumok rendszerezését segítő, Stacks nézettel kiegészített Asztalt és Dokkot, valamint a továbbfejlesztett Finder kezelőfelületet, amely a Cover Flow technológiával is segíti fájlok megosztását és böngészését több Mac számítógép között. A Leopard emellett biztosítja a számos, különböző formátumú dokumentumba való betekintés lehetőségét a hozzájuk tartozó programok indítása nélkül. Nem utolsósorban pedig az új Mac operációs rendszer tartalmazza a Time Machine adatmentő és -visszaállító szolgáltatást, az egy időben futó sok program csoportokba rendezését és együttes kezelését segítő Spaces alkalmazást, valamint a kommunikáció új, kreatív módjait kínáló iChat és Mail programokat. Az Apple eredetileg idén tavasszal bocsátotta volna ki a Leopard-ot, végül azonban elsősorban az iPhone alapos felkészülést igénylő startja miatt őszre halasztották a premiert. Az új Mac OS X szoftver egy felhasználónak 129 dollárjába fog kerülni, míg az 5 Macintosh számítógépre telepíthető „családi csomag” ára 199 dollár lesz.

A Mac asztali gépekhez kiadásra kerülő változat mellett az Apple a Mac OS X Server-t is megújítja. A nemrég hivatalos Unix-minősítést szerzett szerver-operációs rendszer többek között olyan újításokat kínál, mint a hangfájlok internetes közzétételét lehetővé tevő Podcast Producer, a kollaboratív weboldal-üzemeltetésre szolgáló Wiki Server, vagy a vállalati naptárakat kezelő iCal Server alkalmazás. A szoftver 10 kliensig 499, ezen felül korlátlan számú klienshez 999 dollárért lesz kapható.