Új esélyegyenlőségi kihívás a szélessávú internet

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 17. 08:02

Új esélyegyenlőségi kihívásnak nevezte a szélessávú internet elterjesztését az Internet Hungary konferencián, kedden mondott megnyitójában Kóka János gazdasági miniszter.

A most nyolcadik alkalommal megrendezett, kétnapos konferencia fővédnöke arról beszélt, hogy a kormányzatnak ott kell beavatkoznia, ahol a piac önmagában nem képes garantálni adott területek szélessávú internettel való ellátását, ügyelve eközben arra is, hogy minél tágabb tere legyen a versenynek, illetve segítsenek, hogy minél többen élhessenek a szélessávú világháló-elérés előnyeivel.

Kóka János a tudás és a motiváció hiányát nevezte a két legfőbb gátló tényezőnek, megjegyezve, hogy napjainkban a társadalom 57 százaléka "digitálisan írástudatlan", azaz nincs tisztában azzal, mire és hogyan használja az internetet; ezért indít tudásátadó, motivációteremtő programot a szaktárca.

A miniszter szavai szerint ennek érdekében - 20 céggel együttműködve, az azok által felajánlott összeget megduplázva, így összesen 510 millió forintból - elindítják a digitális írástudás terjedését elősegítő Netrekész programot.