Sok érdeklődő a Telekom Slovenijére, a Deutsche Telekom a Magyar Telekom révén is pályázik

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 17. 10:10

Összesen 12 nem kötelező ajánlat érkezett eddig a állami többségű Telekom Slovenije szlovén távközlési cég most privatizálandó 49,13 százalékára, közölte kedden a szlovén gazdasági minisztérium. A nem kötelező ajánlatok benyújtásának határideje október 15. volt.

A privatizációs bizottság még októberben kiválasztja a második fordulóba kerülő pályázókat. A kötelező ajánlatok határideje - a tervek szerint - december eleje. A vételi megállapodás aláírását az idén december végére, vagy a jövő január elejére tervezik.

Az eladásra kínált részt egy vagy két részletben lehetne megvásárolni: előbbi esetén először 35,13 százalékot, majd három évvel később a maradék 14 százalékot kapná a vevő.

A szlovén távközlési vállalat iránt mindenekelőtt a német Deutsche Telekom érdeklődik, amely két vonalon is pályázik: részint horvát leánycége, a Hrvatski Telekom révén, részint a Magyar Telekom útján.

A nem kötelező pályázatot benyújtók között két további cég - a Dubaiban bejegyzett Oger Telecom és az izlandi Skipti - távközlési szolgáltató, a többiek pénzügyi befektetők.

Az egyetlen szlovén ajánlattevő a leggazdagabb szlovén üzletember, Mirko Tus tulajdonában levő Engrotus, amely főként kiskereskedelemmel foglalkozik, de távközlési leánycége is van már.

A Telekom Slovenijét az első, 2006 októberi privatizációs szakasz óta a ljubljanai tőzsdén jegyzik, tőzsdei értéke hozzávetőleg 3,2 milliárd euró, így a 49 százalék mintegy 1,56 milliárd eurót ér.

A szlovén kormány jelenleg 62,53 százalékban tulajdonos a Telekom Slovenijében, további 11,6 százalék két állami alapé. A privatizáció teljes lezárása után az állam 25 százalék plusz egy részvényt akar megtartani a cégben.