Samsung mobiltelefonos üzemanyagcella

Milkovits Gábor, 2007. október 18. 10:02

A Samsung egy mobiltelefonokhoz kifejlesztett prototípus üzemanyagcellát mutatott be, amely a dél-koreai elektronikai cég szerint 2010-ben meg is jelenhet a készülékekben.

A cella egyik újdonsága a méret, amely végre valóban alkalmassá teszi a mobilokban történő használatra, legalábbis ami a kicsit nagyobb üzleti telefonokat illeti. A másik fontos újítás, amely egyedivé teszi a készüléket az az, hogy a legtöbb üzemanyagcellától eltérően nem igényel metanolt, csupán vizet, amely először valami meg nem nevezett fémmel, majd az így kivált hidrogén a levegő oxigénjével reakcióba lépve termeli az elektromos áramot. Méghozzá nem is rossz hatékonysággal, ugyanis a környezetbarát hordozható áramforrás 3 watt teljesítmény mellett a Samsung szerint 10 óra beszélgetési időt biztosít egy adag vízzel egy átlagos mobiltelefonon.

A Samsung egyelőre nem tette világossá, hogy az üzleti felhasználásra miért kell még legalább két évet várni, miközben a technológiai cégek évek óta csigázzák a vásárlók kíváncsiságát a különféle kiállításokon megjelenő üzemanyagcellás megoldásokkal. Valószínű, hogy a gyártó szeretné tovább csökkenteni a méretet a jelenlegi prototípushoz képest, hogy az eszköz a kisebb mobilokban is használható legyen.