Hogyan rögzítette Kodály a népzenét? - a rejtély megoldódik szombaton

Takács Zsolt, 2007. október 18. 18:11

Mivel rögzítette Kodály a falvakban a népzenét? Ez az a kérdés, amelyre választ kaphatunk most hétvégén a Műszaki Múzeumban. Arról, hogy Kodály Zoltán népzenét gyűjtött, mindenki hallott már, de arról, hogy mivel, milyen technikai háttérrel, arról sokat nem hallottunk eddig.

Az Országos Műszaki Múzeumban fellebben a fátyol erről a titokról. Október 20-án, szombaton Országos Műszaki Múzeum várja a Kodály Zoltán munkássága iránt érdeklődőket. Nem csak azokat, akik a kodályi életművet kívánják részletesebben megismerni, hanem azokat is, akik arra kíváncsiak, hogy Kodály milyen módon, milyen technikai feltételekkel gyűjtötte a zenét - olyan vidékeken, ahol sem áram, sem modern hangrögzítő berendezés nem igazán volt.

Működés közben ismerhetők meg a 20. század elejének zenélő, zenerögzítő berendezései, megismerhetjük működésüket. Megszólal egy verkli, egy kávéházi zenegép, amelynek intarziás dobozának gyomrában egy harangjáték bújik meg. Igen érdekes lesz meghallgatni egy eredeti fonográffal készített felvételt - digitalizálva, ugyanis Manno Sándor villamosmérnök különleges technikával digitalizált egy Kodály-korabeli fonográf viaszhengert - amelyet be is mutat.

A Kodály-naphoz önálló kiállítás nem kapcsolódik, de a bemutatott és megszólaltatott zenélő szerkezetek többsége az Országos Műszaki Múzeum tanulmánytárában megtekinthetők.

Időpont:
2007. október 20. szombat, 10.15-13.00

Helyszín:
Országos Műszaki Múzeum Tanulmánytára 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 10.