Várakozáson felüli Nokia-nyereség

Milkovits Gábor, 2007. október 18. 21:28

A Nokia az elemzők várakozásainál magasabb profitot termelt az idei harmadik negyedévben, elsősorban a harmadik világban eladott töménytelen mennyiségű olcsó készüléknek köszönhetően.

A finn székhelyű mobilóriás részvényenkénti nyeresége a szóban forgó időszakban elérte a 0,40 eurót, miközben egy évvel ezelőtt még csak 0,21 euró volt. Az elemzők ráadásul 0,27 és 0,38 euró közötti profitot jósoltak papíronként. A Nokia 112 millió mobiltelefont adott el júliustól októberig, és annak ellenére sikerült a várakozáson felüli nyereséget kitermelnie, hogy a készülékek átlagára ezalatt 10%-kal csökkent. Ebben oroszlánrésze volt a költségek lefaragásának, amit a hatalmas gyártási és forgalmazási volumen mellett az is lehetővé tett, hogy a fejlődő piacokon a régebbi modellek eladásával megspórolták a marketing- és reklámköltségek jelentős részét. Rick Simonson, a cég pénzügyi igazgatója kiemelte, hogy a Távol-Keleten és Afrikában még mindig óriási lehetőségek rejlenek, például csak Indiában havonta 8 millió mobiltelefont vásárolnak.

A harmadik negyedévben eladott 112 millió készülékkel a Nokia 39%-ra növelte részesedését a világpiacon. A vállalat összbevétele az időszakban elérte a 12,87 milliárd eurót, ami ugyan valamivel alatta marad az elemzők által várt 13,1 milliárdnak, ám a költségek leszorításával így is elegendőnek bizonyult a stabil profit kitermeléséhez.