Siemens: elektronikus költözés-szolgálati megoldás Svájcban

Kovács Attila, 2007. október 21. 16:03

Azoknak a svájci lakosoknak, akik St. Gallenből Zürichbe, illetve fordítva: Zürichből St. Gallen városába költöznek, bútoraikat, ládáikat és dobozaikat ugyan még maguknak kell átcipelniük az új lakásba, de már nem szükséges az új helység illetékes hivatalába is bemenniük. A Siemens technikai segítsége nyomán ugyanis a két város, illetve kanton vonatkozásában a formaságokat mostantól az interneten lehet elintézni. Ehhez a Siemens IT Solutions and Services (SIS), a Siemens IT-szolgáltató ágazata fejlesztette ki, valósította meg és telepítette a szükséges  informatikai megoldást. Svájcban ez az első ilyen jellegű projekt.

A svájci polgároknak eddig személyesen be kellett menniük a lakcímnyilvántartó hivatalba az átjelentkezéshez. Az új Siemens megoldás keretében a lakhelyváltoztatás űrlapjait az interneten, online módon tölthetik ki, láthatják el elektronikus aláírásukkal és küldhetik be a hivatalba. Ehhez a PKI-ra (Public Key Infrastructure) van szükség, amellyel a bejelentő jogilag érvényes módon tud dokumentumokat kötelező módon aláírni és kódolni a joghatályú elektronikus levelezésben. A rendszer ennek alapján automatikusan átvezeti a lakcímváltozást az adatbázisokban. A megváltozott címadatok minden hivatal számára gombnyomásra megjeleníthetők. Az illetékes hivatalok igazgatási ráfordítása ezzel lényegében a minimumra csökken.

Ez a PPP-konstrukcióban megvalósuló projekt csak egyike a Svájcban futó tíz e-kormányzati projektnek. Az SIS a megoldás bevezetését és terítését (rollout) is vállalta. Az elektronikus azonosítást szolgáló PKI-bizonyítványokat a svájci posta biztosítja. A megoldás infrastruktúráját Zürich illetve St. Gallen városok informatikai szervezetei üzemeltetik a saját város és kanton számára.