Az Intel Montevina IGP háromszor gyorsabb, mint a GM965

Mészáros Péter, 2007. október 23. 11:25

A noteszgép-gyártókhoz közel álló források szerint az Intel előkészíti a mobil Intel 45 Express lapkakészlet (GM45) bevezetését. Ez a lapkakészlet a következő generációs Centrino platform (Montevina) komponense. Az új lapkakészlet 2008-ban kerül piacra.

Az Intel 45 Express lapkakészlet új integrált grafikus magot tartalmaz. Ez a GMA X4500, amely támogatja a Direct X és Shader Model 4.0 technológiákat és magába foglalja az ’Intel  Clear Video’ technológiát is a HD videók közvetlen dekódolásához a magból. Az új lapkakészlet teljesítményére jellemző, hogy háromszor gyorsabb, mint a korábbi GM965 lapkakészlet és várhatóan versenyképes az egyéb, piacon kapható grafikus megoldásokkal.

 Az Intel a Montevina platformhoz még két további belépőszintű IGP lapkakészletet is bevezet. Ezek a GS45, (nem tartalmaz integrált HDMI és képernyőkapu támogatást), és a GL40 (alacsonyabb grafikus teljesítménnyel). Bevezetésük negyedévvel később lesz, mint a GM45 lapkakészleté. Több noteszgép-gyártó kimutatta, hogy a továbbfejlesztett Intel-hardverhez további meghajtók fejlesztése szükséges, amelyek szintén növelik a jelenlegi IGP megoldás alacsony teljesítményét.