Távmunkaházat adtak át Örkényben

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 26. 08:47

Távmunkaházat adott át csütörtökön Örkényben Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter.

A létesítmény használatának tapasztalatai alapján további hasonló távmunkaházak segíthetik majd országszerte a foglalkoztatást - hangsúlyozta Forgács Tamás a Távmunka Szövetség elnöke egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón.

A mintegy 200 négyzetméteres távmunkaházban négy teremben 22 számítógépes munkahelyet alakítottak ki az ide távmunkát telepítő cégeknek. A létesítmény teljes infrastruktúrát, szakképzett munkaerőt kínál. A programhoz Örkény város 20 millió forint értékű ingatlannal, több millió forintos saját erővel járult hozzá, a felújításhoz, a berendezéshez az Európai Uniótól 32 millió forintos, a magyar kormánytól 8,5 millió forintos támogatást nyertek el. Az uniós programot a szlovákiai Udvard településsel együttműködve szervezték.

A program részeként százan szerezték meg a számítógép-kezelői szakképesítést, nyolcvanan közülük a konkrét távmunka feladatokra felkészítő tanfolyamon vesznek részt. Valamennyien nem kapnak majd munkát a távmunkaházban, de könnyebben vállalhatnak otthoni távmunkát, illetve más távmunka lehetőséget.

Jelenleg főként adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt, rendszerfelügyeletet helyeznek ki a cégek távmunkába, de ebben a formában lehetne végezni még igen sok más tevékenységet is, így például különféle ügyviteli, pénzügyi, számviteli, könyvelési, tervezési, számítógépes programfejlesztési feladatokat. A távmunka végezhető otthon, távmunka központokban, vagy mobil módon.

A távmunkaházat a város a Távmunka Szövetség kezdeményezésére, a szövetséggel együttműködve hozta létre. A szövetség partner kíván lenni a további hasonló létesítmények létrehozásában is. A távmunka segítséget adhat olyan térségekben is a foglalkoztatás javításához ahol az autópálya és más infrastruktúra hiánya miatt nem jelentkeznek beruházók.

Szakmai tanulmányok szerint egyes munkafolyamatok távmunkába szervezésével az alacsonyabb bér és ingatlanköltségek révén jelentős költségcsökkenés érhető el. A bérköltségek 30 százalékkal, az ingatlanköltségek mintegy 50 százalékkal alacsonyabbak vidéken, mint egy nagyvárosban.

Az örkényi távmunkaház megvalósításához készített elemzések szerint a távmunkaházas foglalkoztatás során dolgozónként évente mintegy 1 millió forint költségcsökkenés érhető el. Ez több mint 30 százalékos költségcsökkenést jelent a hagyományos irodai foglalkoztatáshoz képest.

A nem tipikus munkavállalási formák, így a részmunkaidős, a határozott idejű alkalmazás, a távmunka az Európai Unió régi tagállamaiban, főként az északi országokban jelentősen javította a foglalkoztatási szintet, ezért a magyar szaktárca is ösztönözi kívánja ezeket a munkavégzési módokat. Magyarországon a becslések szerint a munkavállalók 4 százaléka dolgozik távmunkában, miközben az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió északi országaiban ez az arány több mint 20 százalék.

A távmunka alacsony arányának egyik oka, hogy a magyar háztartások többsége nem rendelkezik internet-kapcsolattal. A dél-dunántúli régióban például 100 háztartásból csak 12-ből érhető el az internet, s még a közép-magyarországi térségben is 100 közül alig több mint 20 háztartásból.

A távmunkaházak segítséget adnak ebben a helyzetben, mert otthoni számítógép- és internet-kapcsolat nélkül is munka végezhető ezekben a létesítményekben. Ez jelentősen javíthatja a hátrányos helyzetű térségekben, a hátrányos helyzetű munkavállalók körében a foglalkoztatást.