Intel Eaglelake és Tylersburg-DT lapkakészletek

Széll Zoltán, 2007. október 26. 12:43

Az Intel az asztali platformhoz 2008. második és harmadik negyedében vezeti be az ’Eaglelake’ sorozatú lapkakészletet, míg a ’high-end’ rendszerekhez a negyedik negyedben bocsátja ki a ’Tylersburg-DT platformot. A harmadik negyedévben érkező Eaglelake-Q az üzleti platformokat támogatja.

Az Intel a G35 lapkakészlet képességei közül törölte a HDMI támogatást. A lapkakészlet grafikus teljesítménye nem olyan jó, mint várták, ezért sok felhasználó már a következő, nagyobb grafikus teljesítményű lapkakészlet bevezetésére várakozik. Az Intel most bemutatta az igényes felhasználók számára tervezett következő generációs G45 IGP lapkakészlet specifikációját.

Az Eaglelake-G G45 IGP lapkakészlet 65 nm-es technológiával készül, és az új Intel GMA X4500 grafikus mag teljesítménye a G35 magének a háromszorosa. Ez a GPU támogatja a DirectX 10 és a Shader Model 4.0 technológiákat. Ezért ez a grafikus mag a játékokat jobban támogatja, mint elődje és kezeli a digitális, valamint az analóg képernyőket. Az előbbieken túl még támogatja a D-Sub, a HDMI, a Displayport és a DVI kapukat, valamint a HD dekódoláshoz támogatja a HDCP-t

 A G45 az ’Intel Clear Video’ technológiáját is használja és minden hardvertámogatás nélkül képes lejátszani a HDDVD és Blu-ray lemezeken tárolt filmeket. Az Intel legújabb tervei szerint a G45 lapkakészletet 2008. második negyedében bocsátja ki. Ez a lapka az ICH 10 dél-híd lakával képes együttműködni.

Az Intel 2008. negyedik negyedében vezeti be az új ’high-end’ platformot, amely 45nm-es Nehalem alapú processzorokat (Bloomfield) és a Tylersburg-DT sorozatú lapkakészleteket tartalmazza. Az Eaglelake lapkakészletekhez hasonlóan a Tylersburg-DT eszközök is az ICH10 sorozatú dél-hidakkal képesek együttműködni.

Az Intel a szeptemberben megrendezett ’IDF 2007 Ősz’ fejlesztő fórumon elmondta, hogy az integrált grafikus processzort tartalmazó lapkakészletek forgalma 2009-ben 7-szer magasabb, 2010-ben tízszer magasabb lesz, mint 2006-ban.