WSJ: Az Apple Leopárdja könnyebben kezelhető, mint a Microsoft Vistája

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 29. 08:51

Az Apple új operációs rendszere, a Leopard gyorsabb és könnyebben kezelhető, mint a Microsoft Vistája - írta a The Wall Street Journal.

A vezető New York-i gazdasági napilap szerint a 2001-ben megjelent OS X operációs rendszernek - ennek legújabb változata a Leopard - nagy szerepe volt abban, hogy az Apple Macintosh gépek piaca az utóbbi években sokkal gyorsabban bővült a PC-eladásoknál. Utóbbi tendencia különösen igaz az Egyesült Államokban, ahol az Apple laptopjai már megközelítik a 20 százalékos piaci részesedést a nem vállalati vásárlók körében.

Az újság szerint a Mac-gépek sikerében közrejátszanak a Microsoft operációs rendszerének biztonsági hiányosságai, az Apple iPod lejátszóinak népszerűsége, valamint az, hogy a Mac-gépek már képesek Windows-programok futtatására is.

A The Wall Street Journal összegzése szerint az átlagos felhasználók számára az OS X a Windowshoz hasonlóan erős, sokoldalú, de annál könnyebben kezelhető és biztonságosabb. Az Apple sokkal gyorsabban fejlesztette operációs rendszerét. Átlagosan másfél évente jelent meg az új verzió, míg a Microsoft ötévi fejlesztés után jött ki a Vista változattal idén januárban.

Az OS X legújabb verziója, a Leopard péntektől váltja fel az új gépeken a Tigert. Az újság tesztelte a friss rendszert. Kiderült, hogy nem tartalmaz forradalmi újításokat, de biztosan tartja előnyét a Vistával szemben: egyszerűen jobb és gyorsabb annál, s egy sor figyelmességgel tették még barátságosabbá a használatát.

Az újság szakértője az új funkciók közül kiemelte a Time Machine-t, amely a háttérben automatikusan biztonsági másolatot készít az egész gépről. A Cover Flow és a Quick Look funkciókkal külön programok megnyitása nélkül lehet villámgyorsan belepillantani fájlokba, képekbe. A több, hálózatba kapcsolt gép távkezelése pár klikkeléssel megoldható, mindenfajta technikai képzettség nélkül. Az operációs rendszerbe integrált Boot Camp segítségével a Mac-gépeken gond nélkül futtatható a Windows, a Fusion nevű program pedig lehetővé teszi a Windows- és Mac-programok egyidejű használatát.