Esprimo Mobile noteszgépsorozat és HSDPA-képes notebook a Fujitsu Siemenstől

Kovács Attila, 2007. október 30. 17:02

A Fujitsu Siemens Computers Kft.(FSC) mai budapesti sajtótájékoztatóján az elmúlt pénzügyi félév eredményei mellett bemutatták az új Esprimo Mobile noteszgép-sorozatot, illetve a már elérhető Lifebook 6410 jelzésű, 7,2 Mbps-os HSDPA/HSUPE notebookot. Az is elhangzott, hogy sikeres termékei ellenére, a FSC kiszáll a kéziszámítógépek piacáról.  

Pénzügyi eredmények. Idén különösen nehéz gazdasági körülmények között több mint tíz százalékkal növelte értékesítési árbevételét folyó pénzügyi évének első felében a Fujitsu Siemens Computers Kft. (FSC). Ezzel tovább őrzi piaci pozícióját, és felülmúlja az anyavállalat növekedését – mondta a sajtótájékoztatón Poros Gábor ügyvezető igazgató. Hozzátette: „A növekedést elsősorban a vállalat mobilstratégiájának sikere táplálja, valamint egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a központi informatikai infrastruktúrák dinamikus kiszolgálására kifejlesztett konszolidációs és virtualizációs megoldásaink is. A mobiltermékek iránti kereslet növekedése és a legújabb innovatív technológiák elfogadható áron történő értékesítésének lehetősége tovább ösztönöz bennünket arra, hogy a termékfejlesztés, az értékesítés és a marketing területén tovább koncentráljunk hordozható eszközeinkre. A stratégia megvalósulásának legutóbbi lépése az Esprimo Mobil üzleti portfolió megalkotása.”

Poros Gábor elmondta, a számítógépek átlagos árszintje az előző év azonos időszakához képes 15-20 százalékkal csökkent. Az elmúlt évhez képest ugyancsak csökkenő tendenciát mutat a közszféra beruházási aktivitása. A megszorító intézkedések is hatással vannak az IT eszközök iránti keresletre. Ezen gazdasági folyamatok hatására kiélezett verseny alakult ki a számítástechnikai eszközök és megoldások szállítói között. A Fujitsu Siemens Computers Kft. ilyen körülmények között tudott növekedést elérni minden szegmensben.
Az otthoni felhasználói piacon csökkent az asztali PC-k iránti kereslet, amit viszont ellensúlyozott a mobil számítógépek iránt megnyilvánuló megnövekedett igény. A kft. a kis- és közepes vállalati szegmensben az elmúlt fél évben olyan dinamikusan fejlődött, hogy növelnie kellett minősített partnereinek számát. A cég nagyvállalati rendszerei, megoldásai és szolgáltatásai iránti fokozott érdeklődés indokolttá tette, hogy a kft. idén áprilisban új üzletágat hozzon létre IT Product Services (ITPS) néven, amellyel belépett az informatikai szolgáltatások piacára. A vállalat kedvező gazdasági eredményei további munkahelyek létrehozását tették lehetővé: csaknem minden területen újabb szakemberek álltak munkába a szolgáltatási színvonal növelése érdekében.

A Fujitsu Siemens Computers élen jár abban, hogy integrálja a legújabb technológiákat. Ilyenek például a beépített 3G mobil kommunikációs képességek vagy az úgynevezett TwinLoad funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rugalmasan dönthessenek arról, hogy XP vagy Vista operációs rendszerrel kezdik el használni a gépüket, majd ha igényük megváltozik a másikra térjenek át.

Az új Esprimo Mobile család minden tagja olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek eddig csak magasabb árkategóriájú termékek esetén voltak hozzáférhetőek. Az iparágban elsőként a családhoz tartozó minden noteszgép 3G képességgel, vízálló billentyűzettel, dokkoló állomással és második akkuval van ellátva. Mindegyik alkalmas arra, hogy a céges IT hálózathoz csatlakoztatva kiváltsa az asztali munkaállomásokat, miközben a ma elérhető legtágabb mobil felhasználói szabadságot nyújtja. Az Esprimo Mobile portfolió eszközei funkcionalitás és mobil használat szempontjából a FSC belépő szintű Amilo Pro és felső kategóriás Lifebook termékcsaládjai között helyezkednek el.  Október 31-től az új termékcsalád minden tagja a teljes viszonteladói hálózatban elérhető.

Tervek. Poros Gábor elmondta, hogy a folyó pénzügyi év második felében a Fujitsu Siemens Computers növekedési motorját a vállalat négy fő stratégiai pillére: az adatközponti infrastruktúrák, a felhasználói mobilitást biztosító rendszerek, az adatközponti és mobil rendszerekhez szorosan kapcsolódó szolgáltatások, valamint a digitális otthon alkotják. Felhasználói célpiacok tekintetében pedig a kis- és középvállalati szegmensben számít a legdinamikusabb növekedésre.

Ónody Csaba, a FSC Kft. vezető termékmenedzsere mutatta be az új noteszgépeket, az Esprimo Mobile professzionális, üzleti notebook portfoliót, illetve aLifebook 6410-st. A hosszú életciklusra méretezett új notebookokért háromévi garanciát vállal a gyártó. Az Esprimo Mobile portfolió megalkotásával a Fujitsu Siemens Computers megteremtette a piac legszélesebb mobil termékválasztékát. Mobil termékei jelenleg három, teljesen különálló termékcsaládot alkot: külön  az otthoni (Amilo), külön a vállalati (Esprimo Mobile, Lifebook) és egy a hangsúlyozottan mobil felhasználók (Lifebook Ultra Portable) igényeit elégíti ki. Vagyis három célpiacra kerülnek ezek a noteszgépek: az asztali gépeket lecserélni szándékozókhoz, astabil, standard irodai környezetet igénylőkhöz, illetve azokhoz, akiknek  ténylegesen elengedhetetlenül fontos a mobilitás. Négy termékvonal van: V-sorozat (belépő szint); D-sorozat (asztali gép funkciók); M-sorozat (14,1 hüvelykes képernyő); U-sorozat (12,1 hüvelykes kijelző, kis méret, könnyű kialakítás).

Az alapszintű Esprimo Mobile az üzleti felhasználók számára nyújt olyan funkciókat, amelyeket eddig csak a high-end termékek vásárlói érhettek el. A vállalati felhasználók számára épített notebookok kiválóan alkalmasak a hálózati asztali PC-k kiváltására. Az Esprimo Mobile U, az Esprimo Mobile M és az Esprimo Mobile D – jól kiegészíti a Lifebook sorozat megoldásait. Tagjai olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek eddig csak magasabb árkategóriájú termékek esetén voltak hozzáférhetőek

A legújabb Intel processzortechnológiával konfigurált Esprimo Mobile V Value Line fejlesztésénél az optimális ár-teljesítmény arány volt az elsődleges szempont. A 15,4 hüvelykes szélesvásznú kijelző és a teljes méretű, ergonomikus billentyűzet az irodában és utazás közben is rendkívül megkönnyíti az Esprimo Mobile V noteszgép használatát.

Az Esprimo Mobile U9200 fő jellemzője a karcsú és pehelysúlyú (1,8 kg) dizájn. A 12,1 hüvelykes kijelzővel ellátott, ultrahordozható noteszgép tökéletes eszköz a maximális mobilitást fontos szempontként kezelő, sokat utazó üzletembereknek. A 14,1 hüvelykes kijelzőjű, 2,2 kg súlyú M9400 szintén ideális útitárs. A 15,4 hüvelykes kijelzőt tartalmazó, 2,5 kilós Esprimo Mobile D9500 kiválóan alkalmas az asztali számítógépek kiváltására. A vezeték nélküli LAN mellett valamennyi modell integrált UMTS/HSDPA technológiát is tartalmaz. Második akkumulátor telepítése esetén az ESPRIMO Mobile professzionális noteszgépek akár 8 órán át üzemképesek külső energiaforrás nélkül.

Már megérkezett az a Lifebook 6410 noteszgép is, amely 13,3 hüvelyk átlójú monitorral rendelkezik, UMTS, 7,2 Mbps-os HSDPA/HSUPE nagysebességű vezeték nélküli adatátvitelre képes. Néhány további jellemzője: Bluetooth V.2.0, EDR ésWLAN, 1,3 megapixeles kamera, Express Card. A Prím Online azon kérdésére, hogy mivel a mobil távközlési szolgáltatók újabban éppen az ilyen noteszgépek forgalmazásában is érdekeltek, vajon a FSC Kft. lehet-e beszállító ezeknél a szolgáltatóknál, Poros Gábor azt válaszolta, egyes viszonteladóik azon  dolgoznak, hogy a FSC HSDPA/HSUPE-képes noteszeit is kínálják a hazai mobilszolgáltatók.