Vint Cerf visszavonul

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 30. 18:01

Az internet atyjaként is aposztrofált Vint Cerf elérkezettnek látja az időt az ICANN éléről való visszalépésre, és a jövőben könyvírásra adja a fejét.

Az USA-ban székelő és a világháló struktúráját felügyelő ICANN nevet viselő szervezet igazgatótanácsának elnöke, Vinte Cerf lemondott a testületnél betöltött vezető posztjáról. A 64 esztendős internetes pionír csupán e szavakkal indokolta meg röviden döntését: "Az én időm lejárt". Egyes hírforrások szerint Cerf a Google-nél vállalt feladatait sem kívánja ellátni ezután, szabad idejét pedig könyvek írásával szeretné tölteni, melyek közül csak az egyiknek lesz az internet és a 90-es években bekövetkezett áttörés előtti időszak a témája.

Vint Cerf ICANN-os (és másféle) munkásságát mindenki elismeri, többen azonban bírálják őt túlzott Amerika-barát magatartása miatt, ami abban mutatkozott meg, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium mellé állt, mikor az leseperte az asztalról a világháló nemzetközivé tételére irányuló javaslatot. E tekintetben azonban mégiscsak előrelépés fedezhető fel a domainnevek kiosztását felügyelő szervezetnél, ugyanis mekezdték a regionális (arab, perzsa, orosz, hindi, görög, koreai, héber, japán, tamil és kínai) karakterekből álló címek tesztelését.

Az ICANN vezetősége pénteken tart szavazást arról, hogy Cerfet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyik tagja, az olasz származású Robert Gaetano, vagy az új-zélandi jogász, Peter Dengate-Trush kövesse az igazgatói székben.