Sms-figyelő reklámszóró szoftvert fejleszt a Motorola

Genda Csongor Zoltán, 2007. október 30. 21:01

A Motorola mérnökei egy olyan szoftver kifejlesztésén fáradoznak, amely alkalmas az sms-szövegek átkutatására, s így célzott reklámokkal lehet bombázni a mobiltulajdonosokat.

A Google és társai után most a Motorola is be akar törni a kulcsszóalapú hirdetések piacára, mivel egy olyan alkalmazáson dolgozik a cég, amely figyeli az sms-eket, ezentúl pedig az üzenetekben lévő kifejezésekhez kapcsolódó reklámokat jelenítene meg - olvasható a brit Times magazin mai számában. Kenneth Keller, a mobilgyártó marketingstratégiáért felelős vezetője elmondta, hogy ha a szoftver például az éhség vagy az étel szavakat észleli, akkor a közeli éttermek reklámait juttatná el a rendszer a felhasználóhoz, ám ugyanúgy működne ez más kulcsszavak esetében is. A szoftver azonban nem csupán a rövid szöveges üzenetek átfésülésére képes, hanem a telefonbeszélgetések ugyanezen célból történő lehallgatására és az elhangzottak kielemzésére is.

A Motorola tisztában van az adatvédők aggályaival, a vállalat képviselői azonban kijelentették, hogy a felhasználók személyes jogait a legmesszebbmenőkig tiszteletben fogják tartani, és elmondták, ők nem kémprogramot fejlesztenek, mivel az alkalmazás csakis az előzetes beleegyezést követően lép majd működésbe.