Előretörőben az olcsó HD DVD lejátszók Amerikában

Milkovits Gábor, 2007. november 4. 20:09

Az amerikai kiskereskedelmi üzletláncokban karácsony előtt sorra jelennek meg a 100-200 dolláros HD DVD lejátszók, sőt egyikük emiatt fel is függesztette a rivális Blu-ray készülékek forgalmazását.

Az első bomba a hét közepén robbant, amikor is a legnagyobb és éppen ezért meghatározó Wal-Mart kezdte el 98,87 dollárért árulni a Toshiba HD-A2-t. Az akció nagy valószínűséggel korlátozott és csak a készlet erejéig tart, ám már az is komoly árversenyt jelent a Blu-ray eszközök számára, hogy több más üzletlánc is 200 dollár alatt kezdte el árusítani a Toshiba HD DVD lejátszót. Erre a hírre tett rá még egy lapáttal az a bejelentés, amely szerint a Kmart áruházlánc, legalábbis átmenetileg, felhagy üzleteiben a Blu-ray asztali készülékek forgalmazásával. A Blu-ray készülékeladások oroszlánrészéért felelős PlayStation 3 ugyanakkor továbbra is a Kmart üzletek polcain marad, és a kiskereskedelmi vállalat azt is igyekezett közölni a nyilvánossággal, hogy a lépés semmiképpen nem jelent hosszú távú elkötelezettséget egyik utolsó generációs DVD formátum mellett sem.

A filmeladások terén egyelőre a Blu-ray áll nyerésre, legalábbis Amerikában, ám az asztali készülékeknél a relatív olcsóság, a számítógépes optikai meghajtók esetében pedig a technológiai cégek erősebb támogatása miatt a HD DVD tett szert némi előnyre, legalábbis a platformot támogató gyártók saját adatai szerint. A valódi áttöréshez persze minimálisan az lenne szükséges, hogy a két platform mögött álló cégek meg tudják győzni a vásárlókat az új technológia előnyeiről, illetve az árak is még jobban közelítenének az előző generációs, hagyományos DVD készülékek áraihoz.