A Microsoft kiadta a Windows Live véglegesített verzióját

Milkovits Gábor, 2007. november 8. 08:18

A Microsoft a héten kibocsátotta a szeptemberben nyilvános béta tesztváltozatban megjelent Windows Live online szolgáltatáscsomag véglegesített verzióját.

Az online levelező, azonnali üzenetküldő, képmegosztó, blogszerkesztő és személyi szervező alkalmazásokat tartalmazó internetalapú szoftvercsomag előnye, hogy letöltésével a felhasználók a böngészőablakok nyitogatása helyett közvetlenül egy az Office Outlook számítógépes szoftverhez hasonló alkalmazásból érhetik el az online programokat. Ugyanígy, a felhasználók egy egyszerű kattintással például azt is eldönthetik, hogy Windows PC-jük merevlemezére, vagy pedig az internetes Windows Live Photo Gallery képtárba mentik-e az általuk letöltött képeket.

A Windows Live beindítása fontos lépés a Microsoft részéről annak érdekében, hogy ellensúlyozza riválisai azon törekvéseit, amelyekkel komplex online alkalmazáscsomagokkal igyekeznek konkurenciát támasztani a Microsoft asztali szoftvereinek. Márpedig a Google és a Yahoo stratégiája igen komoly kihívást jelent, ráadásul a Microsoft a hagyományos szoftverek forgalmazása mellett minél nagyobb szeletet szeretne kihasítani az évi több tízmilliárd dolláros online hirdetési piacból, amire csak komoly tartalomszolgáltatóként nyílik lehetősége.

A PC-ken szinte egyeduralkodó Windows operációs rendszer, a még mindig magasan piacvezető Explorer böngésző, illetve a szintén igen elterjedt Office programcsomag a Windows Live-val kombinálva valóban komoly lehetőségeket kínál a szoftverkonszern számára. Elemzők szerint ugyanakkor a Microsoft nem juttatott el egyértelmű üzenetet a felhasználókhoz az új online termékkel kapcsolatban; a cég egyelőre továbbra is párhuzamosan használja az MSN márkanevet, emellett pedig levelezője is egyszerre Windows Live és Hotmail, így sokak számára nem egyértelmű, hogy ugyanonnan érhetik el a Microsoft összes online alkalmazását.

Az új Windows Live szolgáltatáscsomag a www.windowslive.com címen érhető el.