A RAD segíti a HSDPA átviteli költségek csökkentését

Kovács Attila, 2007. november 8. 19:04

A hálózai eszközöket gyártó izraeli RAD Data Communications bejelentette ACE-3600 típusú többszolgálaltású aggregáló eszközét, mely a pseudowire technológiát alkalmazza. Az ACE-3600 segítségével a mobilhálózati szolgáltatók a költséghatékony Ethernet alapú hálózatokra terelhetik forgalmukat, mellyel jelentős üzemeltetési költség megtakarítást érhetnek el.

Ismeretes, hogy a 3G és azt az követő technológiák újabb és újabb, egyre növekvő sávszélesség igényű alkalmazásokkal járnak együtt. Ezeknek a kihívásoknak csak a a hálózati erőforrások minél hatékonyabb kihasználásával lehet megfelelni. Ez különösen igaz a HSDPA szolgáltatásokra , melyek komoly hálazatbővítést igényelnek. A HSDPA forgalom átvitele a meglevő költséges hálózatokon a szolgáltatás nyereségességét kockáztatja. A legjobb választás kétségkívül a pseudowire alapú átvitel.

A RAD ACE-3600 a Node-B-k (rádiós bázisállomások) és az RNC-k (vezérlőközpontok) közti átvitelt teszik gazdaságossabbá a pseudowire emuláció segítségével. A Gigabit Ethernet összeköttetésen akár több STM-1 forgalma is továbbítható, valamint a hálózati erőforrások is tovább optimalizálhatók.

A LANeX Kft.munkatársától azt is megtudtuk, hogy az ACE-3600 eszközöket az egyik legnagyobb európai mobilszolgáltató, a T-Mobile Németországban máris telepíti.