Nokia-Vodafone együttműködés Ovi platformon

Milkovits Gábor, 2007. november 8. 21:04

A Nokia és a Vodafone bejelentették, hogy a mobilszolgáltató forgalmazott mobiljain elérhetővé teszi a készülékgyártó online Ovi platformját, míg a Nokia exkluzív telefonokat szállít a Vodafone-nak.

A Vodafone a készülékeken egyszerre teszi majd hozzáférhetővé saját Vodafone Live, illetve a Nokia Ovi alkalmazáscsomagját, mely utóbbi egyébként zeneletöltést, térképes navigációs rendszert, játékplatformot és közösségi alkalmazást is kínál a felhasználóknak. Ily módon az az izgalmas helyzet jöhet létre, hogy a mobilokról párhuzamosan lesz például hozzáférhető két egymással konkurens zeneletöltő szolgáltatás is. Az Ovi beindításakor elemzők attól tartottak, hogy a WiFi-képes készülékekről igénybe vehető online platform a saját mobilhálózatukról elérhető, rivális megoldásokból bevételekre számító szolgáltatók ellenérzését fogja kiváltani. A nagy mobiltársaságok közül ugyanakkor a Vodafone rendelkezik a legerősebb saját tartalomszolgáltatással a 2002 óta működő Vodafone Live képében, így ők engedhetik meg maguknak leginkább az ezzel járó kockázatot.

A Vodafone a Nokia Ovi előtt már több internetes tartalomszolgáltatóval is szerződéseket kötött az idén, a Google-tól a MySpace-en át a YouTube-ig. Ugyanakkor a Nokiának sem a Vodafone az első szolgáltatói partnere; nemrég hasonló az Ovi-ra vonatkozó kooperációt jelentettek be a spanyol Telefonica Moviles-el.