Románia az utolsók között kullog

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 13. 08:22

Június végén hét százalékos volt a széles sávú internet elterjedtsége Romániában.

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint a kommunikációt és az információs technológiát szabályozó román hatóság (ANRCTI) jelentése szerint Románia ezzel az aránnyal az Európai Unió tagállami között az utolsók között kullog. Ugyanakkor a széles sávú kapcsolatok terjedésének az üteme látványos, hiszen évente közel 100 százalékkal növekedik a gyors kapcsolatot lehetővé tevő vonalak száma. Emiatt rohamosan csökken a betárcsázós (dial-up) internet.

A telefonos hálózatokon keresztül bonyolított forgalom évente átlagban 40 százalékkal csökken, s jelenleg az összes internet-hozzáférési lehetőségek 33 százalékát teszi ki. Az ANRCTI szerint 2007 júniusa végén az internet penetráció Romániában elérte a 21 százalékot.

Az internetforgalmat auditáló InternetWorld Stats egyik korábbi jelentés szerint az év első nyolc hónapjában 5,06 millió személlyel nőt a világhálót böngésző románok száma. A 21 millió lakossághoz képest ez 23 százalékos internet-penetrációnak felel meg a jelentés szerint.