Új Intel platform olcsó asztali PC-khez 2008-ban

Széll Zoltán, 2007. november 13. 19:00

Az Intel a tervek szerint a jövő év elején vezeti be a „Shelton’08” olcsó asztali platformot, a 100 dollár körüli asztali PC-khez, amelyek tömeggyártása 2008-ban kezdődik és a fejlődő országok piacain kerülnek értékesítésre.

Az alacsony energia-igényű Shelton’08 platform 2008. harmadik negyedévben jelenik meg a 300 dollár alatti noteszgépekben, majd nem sokkal ezután a 100 dolláros asztali rendszerekben is. Az Intelhez közel álló források szerint az új platform a 45nm-es ’Diamondville’ processzort használja az Intel 945GC vagy a SiS 671 lapkakészlettel, és támogatja a Microsoft Vista Basic operációs rendszert. A 100 dolláros asztali rendszerek sokkal olcsóbbak, mint a jelenleg kapható közepes ártartományú és belépőszintű asztali PC-k, amelyeket jelenleg 309,82 dollár és 619,64 dollár közötti áron lehet megvásárolni. Az új Intel platform bevezetése az igények új hullámát indíthatja el az olcsó noteszgépek és asztali PC-k felé.

 A források szerint az Intel már értesítette a PC-gyártókat, köztük az Asustek Computer és a Shuttle cégeket a Shelton’08 tervről és reméli, hogy ezek a vállalatok fejlesztenek majd olcsó asztali PC-ket a fejlődő országok piacaira. Az Asustek már fejleszti az Eee PC Intel Shelton’08 platformon alapuló asztali változatát, amely nagy lehetőségeket kínál a számítástechnika széleskörű elterjesztésére a legelmaradottabb országokban és a legfiatalabbak között is. Néhány PC gyártó nem osztja ezeket a nézeteket, mivel úgy vélik, hogy jelenlegi irányzat az asztali PC-k helyettesítése noteszgépekkel.