Szépkorú Netszoba a Belvárosban

MTI Sajtóadatbank, 2007. november 14. 10:05

Évente 1200-1300 szépkorú alapfokú számítógépes oktatását tűzte ki célul a Tisztelet Társasága és a Nyugdíjasok Budapesti Szervezete. Az együttműködési megállapodást kedden írta alá a két szervezet vezetője, az első Szépkorú Netszoba megnyitóján Budapesten. Az eseményen Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere is részt vett.

A netszoba a Tisztelet Társaságának V. kerületi Sas utca 1.-ben lévő információs központjában kapott helyet, ahol tíz számítógépen, sajátíthatják el az idősebbek az alapfokú számítástechnikai ismereteket.

A termet Rogán Antal, kerület polgármestere avatta fel, aki elmondta: nagyon fontosnak tartja az idősekkel való törődést, és úgy véli, az internet nem csak a fiataloké: az idősek is komoly hasznát vehetik napi információk eléréséhez vagy hivatali ügyek intézéséhez.

"Az olcsó 'net' receptjét választottuk, az úgy szól, hogy lopj két tojást, mi is ezt tettük, elmentünk cégekhez. Az egyik adott tíz darab számítógépes asztalt, a másik számítógépet. Nekünk négyezer forintba került gépenként a felújítás és az alapkártyák cseréje. Tehát 40 ezer forintos költségből ez létrejött" - mondta az MTI-nek Scmuck Andor, a Tisztelet Társaságának ügyvivője.

Barabás Tiborné, a Nyugdíjasok Budapesti Szervezetének vezetője szerint az idősek nem idegenkednek a korszerű technikától, többen e-maileznek unokájukkal, de van olyan 75 éves nyugdíjas is, akit alig lehet "elrángatni" a gép elől, annyira megszerette. Korábban három számítógép állt az idősek rendelkezésére, de sokkal nagyobb volt az igény az oktatásra, ezért volt szükség a bővítésre.

Az ingyenes tanfolyamra jelentkezési sorrend alapján lehet bekerülni. Részvételi szándékukat jelezhetik a Nyugdíjasok Budapesti Szervezetének telefonszámán (269-5859). A tanfolyam négy alkalomból áll. Az oktatók fiatal számítástechnikusok, akik ingyen vállalták el a képzést.

A tervek között szerepel az elkövetkezendő két évben Budapesten tíz, vidéken pedig öt Netszoba létrehozása - hangzott el a keddi rendezvényen.