Avaya mobilmellék-megoldás Nokia E készülékeken

Kovács Attila, 2007. november 14. 13:02

Ma közös Avaya-Nokia sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, ahol az Avaya bejelentette one-X Mobile megoldását, melynek segítségével az irodai telefonszámra érkezett hívások a Nokia egyes E-sorozatú mobiltelefonjain is fogadhatók, tetszőleges számban átkapcsolhatók a telefonok között, illetve igénybe vehetők az alközponti funkciók a mobileszközön. A megoldás segítségével, egy gombnyomással válthatunk a vállalati Wi-Fi és a nyilvános GSM-hálózat között, a hálózatok közötti váltás pedig a fogadott hívás megszakítása nélkül történik meg.

Dancsi András, az Avaya kereskedelmi vezetője, Juhász Péter, a Nokia Enterprise Solutions értékesítési igazgatója és Kővári István, az Avaya tanácsadója bemutatta, hogyan közösködik a két multi a mobilitásban rejlő lehetőségek még jobb kihasználásában.

Az Avaya legújabb intelligens kommunikációs megoldásával, az Avaya one-X Mobile-lal tulajdonképpen „zsebre tehető az irodai telefonmellék”, azaz a felhasználók bárhol, bármikor úgy tudnak telefonálni a mobiltelefonjukról, mintha az irodai készüléket használnák. Az Avaya és a Nokia együttműködésének köszönhetően a legújabb Avaya mobilkliens számos Nokia Eseries és egyéb üzleti felhasználású készülékre letölthető. A megoldás használatával a munkavállalók rugalmasabbá válnak és a kommunikációs költségek is jelentősen csökkennek.
A Nokia E-szériás és üzleti felhasználású készülékekre fejlesztett Avaya one-X Mobile Dual megoldás segítségével a felhasználók folyamatosan fenntarthatják a kapcsolatot a vállalati vezetékes és mobil kommunikációs eszközeikkel, akár házon belül kell az asztalukat elhagyniuk, akár az irodán kívül van dolguk. A megoldás lehetővé teszi, hogy a Nokia dual mode (GSM/Wi-Fi) készüléke az irodai készülék mobil melléke legyen, ezáltal a felhasználók képesek a vállalati telefonjukat, annak összes funkciójával együtt “magukkal” vinni, bárhova is mennek. A szolgáltatás biztosítja: egy telefonszámon történő elérés, egy hangposta/fax posta és az üzleti telefonálásra jellemző szolgáltatások (alközponti hívástovábbítás, konferencia, parkoltatás) a mobil eszközről – GSM hálózaton és Wi-Fi-n keresztül is, a hívás átadásának képességével. Alkalmazásával nem szükséges a GSM rendszer használata amennyiben a felhasználó a cég területén belül van, így nincs percdíj.A vállalati telefon(al)központ összes telefonos funkcióját (konferenciabeszélgetés, átirányítás, tárcsázás, parkoltatás) igénybe veheti a felhasználó akár házon kívül is a Wi-Fi és a GSM hálózaton keresztül. A beérkező hívások Wi-Fi hálózatra való kiterjesztésével a dolgozók nagyobb szabadságot kaphatnak a mozgás szempontjából az épületen belül. A vállalati IT számára jobban megvalósítható a dolgozók mobilitásának felügyelete a menedzselt vezeték nélküli rendszer felhasználásával.

Jelen pillanatban a Nokia E60, E61 és E70 készülékeket támogatja az Avaya dual-mode-ja.
Az Avaya grafikus kliense további Nokia készülékeken is használható. GSM üzemmódban a jelenleg tesztelt további készülék típusok: 3230, 6260, 6600, 6620, 6630, 6670, 6680, 6681, 6682, 7610, 9300, 9500, 9300i, E50, E62, N70. Használható régebbi Nokia készülékeken a mobil mellék funkcionalitása. Ebben az esetben egy gyorshívó gombra fel kell programozni azt a behívó telefonszámot, amit felhívva a mobil készülék megkapja a tárcsahangot és tud hívást kezdeményezni az alközponton keresztül.

Az ügyfelek tipikusan a szolgáltatóktól tudják megvásárolni a Nokia készülékeket. Miután az ügyfél megvette a készüléket, és a mobil mellék funkció használatához szükséges Avaya licenceket, utána egyszerűen letöltheti az Avaya honlapjáról az Avaya one-X Mobile alkalmazást. Ezután fel kell paraméterezni az Avaya klienst az adott alközponti rendszernek megfelelően (behívó telefonszámok, előválasztó számok). Az Avaya one-X Mobile megoldás listaára 28 000 Ft, ami a dual mode licenc használatát engedélyezi. A meglévő Avaya alközpont mellett szükséges továbbá egy Avaya SIP szerver is.